28.11.2023. 21:10
0
Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti
FOTO: avaz
Predsjednik NATO saveza Jens Stoltenberg, odgovarajući na optužbe o dvostrukim standardima Zapada, rekao je u utorak da se u svim sukobima mora primjenjivati međunarodni zakon, no da su ratovi u Ukrajini i Gazi vrlo različiti.

Arapski čelnici optužili su zapadne zemlje da se ne pridržavaju istih standarda po pitanju izraelskog rata u Gazi, koji je pokrenut kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra, kakve su primjenjivali po pitanju ruskog rata u Ukrajini.

"Moja poruka je da se međunarodni zakon, humanitarni zakon, mora poštovati u svim sukobima i da se civilni životi uvijek moraju štititi", ustvrdio je Stoltenberg, prenosi Index.hr.

Obraćajući se na konferenciji za medije u sjedištu sjevernoatlantskog vojnog saveza u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da je također "važno prepoznati da su situacija u Gazi i situacija u Ukrajini različite na puno načina".

"Ukrajina nikad nije bila prijetnja Rusiji, Ukrajina nikad nije napala Rusiju", rekao je.

"Ruska invazija na Ukrajinu bila je ničim izazvana, cjelovita invazija druge zemlje", dodao je. "Tako da, naravno, Ukrajina ima pravo na samoobranu protiv neisprovociranog napada i na zaštitu svog teritorijalnog integriteta."

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.