19.12.2023. 16:19
0
SAD će ovog mjeseca ostati bez sredstava za Ukrajinu
Sjedinjene Američke Države (SAD) će ostati bez sredstava za Ukrajinu ako Kongres ne preduzme korake kako bi usvojio hitni zahtjev predsjednika Džoa Bajdena za dodatnu potrošnju.

Da je zahtjev sedmicama u zastoju na Kapitol Hilu, podsjetio je portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost, Džon Kirbi.

Inače, Bajdenova administracija planira objaviti još jedan paket vojne pomoći Ukrajini ovog mjeseca, ali imajući u vidu Kirbijeve riječi, nakon toga finansiranje Ukrajine će prestati.

"Kada se to završi... nećemo imati više ovlasti za dopunu. I trebaće nam Kongres da djeluje bez odlaganja", rekao je Kirbi.

Pentagon još uvijek ima 4.4 milijarde dolara u predsjedničkim ovlastima da isporuči oružje Ukrajini direktno iz inventara Ministarstva odbrane SAD (DOD), rekao je potparol Pentagona, potpukovnik Garon Garn.

Međutim, oružje koje DOD može prenijeti u Ukrajinu ograničeno je potrebnim sredstvima za popunu američkih zaliha, a to je ono što je gotovo nestalo.

U nedjelju, kontrolor Pentagona Majk Mekord pozvao je Kongres u pismu da reaguje na predsjednikovu doplatu od otprilike 111 milijardi dolara.

"Od suštinske je važnosti da Kongres bez odlaganja reaguje na dodatni zahtjev administracije na čekanju. To je u našem jasnom nacionalnom interesu, a naša pomoć je od vitalnog značaja kako bi Ukrajina mogla nastaviti da se bori za slobodu", napisao je Mekord u pismu.

Senator Republikanske stranke, Lindzi Graem, rekao je u nedjelju da, nakon sedmica pregovora, senatori "nisu nigdje blizu" da postignu dogovor prije kraja godine, čime se ugrožava dalja pomoć SAD Ukrajini.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.