13.1.2024. 20:45
0
Izrael obavijestio Egipat da će izvesti vojnu operaciju zauzimanja granice sa Gazom
Izrael je saopćio da planira vojnu operaciju kako bi preuzeo kontrolu nad granicom između Gaze i Egipta, piše Wall Street Journal.

Pozivajući se na izraelske i egipatske zvaničnike, u izvještaju se navodi da se u takvoj operaciji očekuje da će Izrael zauzeti granični prijelaz Rafah i stacionirati snage duž takozvanog Filadelfijskog koridora koji razdvaja Egipat i Gazu, a izraelske snage djeluju unutar pojasa.

Početak napada će zavisiti o razgovorima Izraelaca s egipatskom vladom koja posreduje u novom dogovoru o taocima između Izraela i Hamasa.

Izraelski zvaničnici su navodno pokušali da otklone zabrinutost Egipćana da bi operacija mogla nanijeti štetu Egiptu i da bi mogla prekršiti ograničenja pozicioniranja trupa u tom području kao dio mirovnog sporazuma između zemalja iz 1979. godine.

List također navodi da je Egipat odbio prijedlog Izraela da izraelske trupe provedu zajedničke patrole na egipatskoj strani granice, rekavši da radi na postavljanju barijera i povećanju nadzora u tom području.

"Izrael ne želi dugoročno biti odgovoran za Gazu, ali pitanje je kako osigurati da Gaza ostane demilitarizovana?", citiran je visoki izraelski vojni zvaničnik.

"To je prava dilema. Jedini način da kontrolišete geografsko područje je da kontrolišete šta ulazi i izlazi. Upravo sada, u bliskoj budućnosti, u narednih nekoliko decenija, Izrael treba da kontroliše granice zbog sigurnosnih problema", dodao je on.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.