22.1.2024. 11:16
1
Rusija postala najveći kineski dobavljač sirove nafte
FOTO: EPA
Rusija je premašila Saudijsku Arabiju i postala najveći opskrbljivač Kine naftom u 2023. godini, pokazuju najnoviji podaci kineske carine, a prenosi CNN, piše Index.

Kina, najveći svjetski kupac sirove nafte prošle je godine uvezla rekordnu količinu ruske nafte po povoljnijim cijenama. 

Količina ruske sirove nafte isporučene u Kinu skočila je 24% u 2023., na 107,2 milijuna tona u usporedbi s 2022., prema podacima koje je u subotu objavila kineska carinska uprava.

To je pomoglo Rusiji da prestigne Saudijsku Arabiju kao najvećeg opskrbljivača Kine sirovom naftom u ovoj godini. Saudijska Arabija isporučila je 85,96 milijuna tona sirove nafte u Kinu 2023., što je pad od 2% u odnosu na 2022.

Rusija je postala najveći opskrbljivač Kine naftom prije osam godina, ali je zaostajala za Saudijskom Arabijom između 2019. i 2021., kada je zaljevska država povećala energetsku trgovinu s Pekingom.

Međutim, od 2022. Kina je povećala kupnju jeftinije ruske nafte nakon što je Zapad Moskvi nametnuo sankcije bez presedana. Kineski uvoz ruske sirove nafte porastao je 8% u 2022. na 86,24 milijuna tona u usporedbi s 2021. Indija je također snažno povećala uvoz ruske nafte.

"Kina je maksimizirala unos jeftine sirove nafte ", rekla je Vandana Hari, osnivačica tvrtke Vanda Insights sa sjedištem u Singapuru. “Ruska nafta bila je daleko jeftinija od svih usporedivih ponuda u 2023., ali ograničena na kinesko i indijsko tržište”, rekla je.

Ukupna potrošnja Kine na rusku sirovu naftu prošle je godine iznosila preko 60 milijardi dolara. Prema tome, prosječna uvozna cijena bila je 566,64 dolara po toni, prema izračunu CNN-a. To je bilo oko 10% jeftinije od prosječne cijene koju je plaćala za saudijsku sirovu naftu, koja je iznosila 626,86 dolara po toni.

Ruski popusti na naftu pomogli su Kini da smanji svoje račune za energiju. Unatoč povećanju ukupnog obujma uvoza sirove nafte od 11%, uključujući naftu iz Saudijske Arabije i Iraka, kineska potrošnja za kupnju nafte zapravo je pala za 7,7% u 2023. na 337,5 milijardi dolara, u usporedbi s 2022. godinom.

Osim energetike, Peking i Moskva su u posljednje dvije godine ojačali veze i na drugim područjima.

Ukupna trgovina između Kine i Rusije dosegla je novi rekord od 240 milijardi dolara 2023., što je 26% više u odnosu na prethodnu godinu.

U dvije godine od invazije, mnogobrojni svjetski brendovi i tvrtke napustili su Rusije. To je otvorilo prostor kineskim kompanijama, od pametnih mobitela do automobila koje su pronašle svoj put do ruskog tržišta.

Prošlog mjeseca kineski čelnik Xi Jinping pozdravio je partnerstvo Pekinga s Moskvom na sastanku s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Podaci o trgovini pokazali su "snažnu otpornost i dobre izglede za daljnji napredak", rekao je Xi tijekom sastanka u Pekingu.

Dvije strane trebale bi "u potpunosti iskoristiti prednosti političkog uzajamnog povjerenja" i "produbiti suradnju u gospodarstvu, trgovini, energiji i povezanosti", dodao je Xi.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.