20.2.2024. 9:07
0
Kako Kremlj sve više zarađuje
Prema analizi RAND-ovog ekonomista Howarda Shatza, ruski budžet i javna potrošnja nisu nikad bili toliko visoki kao ove godine.

Istraživanje je proveo analizom podataka koje je objavilo rusko ministarstvo finansija. Razlog golemih prihoda je trgovina s Indijom, piše CNN.

Prošle godine Rusija je Indiji prodala sirovu naftu u vrijednosti od 37 milijardi dolara, nakon čega Indija prerađuje tu naftu i prodaje je SAD-u.

Indija je povećala obim u kojem kupuje sirovu naftu od Rusije čak 13 puta u odnosu na predratne brojke, dokazuje istraživanje Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Prodaja sirove nafte Indiji nije pod sankcijama i posve je legalna, ali proučavanjem pomorskih ruta može se utvrditi da toliki obim izvoza vjerovatno uključuje korištenje “flote duhova”, kako bi se sakrilo s kime to i kako Moskva trguje, prenosi Index.hr.

CNN  je zabilježio primopredaju u grčkoj luci Gythio, gdje je nafta prebačena s jednog na drugi tanker, kako bi se zamelo porijeklo robe i destinacija na koju stiže. Oba tankera otisnula su se iz Rusije. Jedan je u vlasništvu indijske kompanije koju se optužuje za kršenje sankcija, a drugi je prije bio u vlasništvu osobe pod američkim sankcijama, navodi firma Pole Star Global koja se bavi praćenjem pomorske trgovine.

– Transferi se obavljaju i legalno, ali radi se o taktici kojom se izbjegavaju sankcije. Dodaju više slojeva u igru i time zbunjuju vlasti. Na kraju ne znate od kud ta nafta dolazi i ko je kupuje – rekao je David Tannenbaum iz Pole Star Globala.

Službeno je iz Rusije za Indiju prošle godine plovilo 588 tankera, no još preko 200 brodova obavilo je transfer na drugi brod u Lakonskom zaljevu u Grčkoj. Taj brod je na kraju također došao do Indije.

Razlog tajnovitosti trgovine je u tome što su svi uključeni brodovi povezani sa SAD-om ili Evropskom unijom, što znači da su subjekt minimalne cijene koju su one odredile. Rusija Indiji prodaje naftu ispod te cijene.

Kompanija Windward, koja pomoću umjetne inteligencije analizira pomorske rute, procijenila je da ruska “flota duhova” sadrži čak 1.800 brodova. Učinak povećane trgovine s Indijom znatno ublažava evropske i američke sankcije, a golemi rast budžeta omogućit će Rusiji da lakše vodi dugotrajan rat.

Međutim, usprkos golemim prihodima Rusija proživljava budžetski deficit, koji je bio veći jedino 2022. i 2020., piše CNN.

Indijske vlasti izjavile su da trgovinom s Rusijom održavaju globalnu cijenu nafte niskom. SAD je najveći kupac naftnih prerađevina koje proizvodi Indija. Neke od rafinerija nafte u Indiji su u ruskom suvlasništvu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.