4.2.2024. 8:01
0
Hamas raspoređuje policiju u područjima Gaze koje su izraelske trupe napustile
Hamas je posljednjih dana počeo raspoređivati policijske snage i djelomično isplaćivati plate nekim od državnih službenika u gradu Gazi, ponovo se pojavljujući u područjima iz kojih je Izrael povukao većinu svojih trupa prije mjesec dana, javio je AP.

Znakovi oživljavanja Hamasa u najvećem gradu u Pojasu Gaze naglašavaju otpornost grupe uprkos izraelskoj zračnoj i kopnenoj kampanji protiv nje u posljednja četiri mjeseca. Izrael je rekao da je odlučan da vojno slomi Hamas i spriječi ga da se vrati na vlast u Gazi, enklavi kojom vlada od 2007. godine.

Proteklih dana, izraelske snage obnovile su udare u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima grada Gaze, uključujući i područja u kojima je, kako se navodi, izvršena podjela plata. Četiri stanovnika grada Gaze izjavila su za AP da su posljednjih dana uniformisani i civilni policajci bili raspoređeni u blizini sjedišta policije i drugih vladinih ureda, uključujući u blizini bolnice Al-Shifa, najveće na taoj teritoriji.

Stanovnici su rekli da su vidjeli i povratak državnih službenika i naknadne izraelske zračne napade u blizini improvizovanih kancelarija. Povratak policije označava pokušaj da se uspostavi red u devastiranom gradu nakon što je Izrael prošlog mjeseca povukao značajan broj vojnika iz sjeverne Gaze, rekao je za AP zvaničnik Hamasa, govoreći pod uslovom anonimnosti, jer nije imao ovlaštenja da govori za medije.

Zvaničnik je rekao da su vođe grupe dali upute za ponovno uspostavljanje reda u dijelovima sjevera odakle su se povukle izraelske snage, uključujući sprječavanje pljačke trgovina i kuća koje su napustili stanovnici koji su se uputili se u južni dio Gaze.

Saeed Abdel-Bar, stanovnik grada Gaze, rekao je da je rođak primio sredstva od improviziranog ureda Hamasa u blizini bolnice koji je bio postavljen da podijeli isplate od 200 dolara vladinim službenicima, uključujući policajce i opštinske radnike.

Djelomične isplate plata od 200 dolara za barem neke vladine službenike signalizuju da Izrael nije zadao nokaut udarac Hamasu, iako tvrdi da je ubio više od 9.000 boraca Hamasa. Ahmed Abu Hadrous, stanovnik grada Gaze, rekao je da su izraelski avioni više puta ranije ove sedmice, uključujući subotu ujutro, napali područje u kojem se nalazi improvizovana kancelarija.

Udari su uslijedili otprilike mjesec dana nakon što su izraelski vojni lideri rekli da su razbili komandnu strukturu Hamasovih bataljona na sjeveru, ali da pojedinačni borci nastavljaju s napadima u gerilskom stilu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.