13.2.2024. 17:45
0
Palestina poziva na 'sigurne prolaze' za civile u Rafahu
Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozvao je u utorak na obezbjeđenje "sigurnih prolaza" za civile u Rafahu tokom izraelskih priprema za kopnenu ofanzivu na taj južni grad.

- Potrebno je zaštititi civile i osigurati im sigurne prolaze i garantovati da će ti prolazi biti sigurni i da neće biti napadnuti - rekao je al-Maliki na konferenciji za novinare s njemačkom koleginicom Annalenom Baerbock u Berlinu.

Izraelska vojska planira izvesti kopneni napad na Rafah, dom za više od 1,4 miliona stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa".

Palestinci su tražili utočište u Rafahu dok je za genocid optuženi Izrael napadao ostatak enklave od 7. oktobra.

- Palestince u Gazi ubijaju meci i granatiranje, a druge ubijaju glad i epidemije. Gaza se pretvara u zaraženo i katastrofalno područje kojem je potrebna hitna međunarodna intervencija - rekao je al-Maliki.

Izraelska vojska u nedjelju je odobrila plan za kopnenu ofanzivu na Rafah.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.