14.2.2024. 19:46
1
Sramotna izjava izraelskog ministra: 'Naša vojska može pucati na žene i djecu u Gazi'
FOTO: screenshot/instagram
Krajnje desničarski izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zatražio je od vojske da puca na palestinske žene i djecu u Gazi tokom sastanka vlade.

"Ne možemo dopustiti da se žene i djeca približe granici svako ko joj se približi mora dobiti metak u glavu", rekao je Ben-Gvir tokom debate sa komandantom izraelske vojske Herzijem Halevijem o pravilu "otvaranja vatre" na sjednici vlade u nedjelju.

Ben-Gvir, koji je na čelu stranke ekstremne desnice Jewish Power, rekao je Haleviju da su izraelska pravila angažmana u Gazi preblaga i da ih treba proširiti kako bi obuhvatila i civile.

"Znate kako funkcioniraju naši neprijatelji sudit će nam. Poslat će žene i djecu kao tajne teroriste. Ako ovako nastavimo, doći ćemo do još jednog 7. oktobra", rekao je Ben-Gvir prema The Jerusalem Postu .

Halevi se nije raspravljao s Ben-Gvirom oko etike pucanja na palestinske žene i djecu, već je tvrdio da bi to moglo dovesti do novih incidenata "prijateljske vatre".

U decembru prošle godine, izraelski vojnici su pucali i ubili tri izraelska taoca u gradu Gazi, iako su očito bili nenaoružani, mahali su bijelom zastavom i vikali upomoć na hebrejskom.

Ovaj incident potaknuo je daljnja pitanja o ponašanju izraelskih kopnenih trupa uključenih u invaziju na Pojas Gaze, a kritičari su tvrdili da izraelski uslovi angažmana već uključuju kopnene napade na civile.

Palestinci su prijavili i zabilježili brojne slučajeve u kojima su izraelski vojnici otvarali vatru na nedužne civile. Snimke iz Gaze pokazuju kako izraelske snage ubijaju nenaoružane Palestince.

Također su se pojavili izvještaji o velikim pogubljenjima palestinskih civilau Gazi, prema opširnim izvještajima Al Jazeere i skupina za ljudska prava.

U svojoj značajnoj presudi prošlog mjeseca, Međunarodni sud pravde (ICJ) ne samo da je presudio da je Izrael vjerojatno počinio genocid u Gazi, uključujući ciljanje civila vojnim sredstvima, nego je također presudio da Tel Aviv mora procesuirati dužnosnike koji daju genocidne izjave protiv Palestinaca u opkoljenoj enklavi. Ben-Gvir je više puta pozivao na etničko čišćenje civilnog stanovništva Gaze.

Međutim, nakon što su detalji sastanka vlade procurili u medije, Ben-Gvir je bio tipično oštar u obrani svojih komentara.

Ministar je na platformi društvenih medija X naglasio kako "ne muca i ne namjerava se izvinjavati".

"Svi oni koji ugrožavaju naše građane približavanjem granici moraju biti strijeljani. To rade u svakoj normalnoj državi", dodao je Ben-Gvir.

(Aldin B.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.