21.2.2024. 16:28
0
Ljudmila Navaljnaja traži sudskim putem da joj se preda tijelo sina
Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog podnijela je tužbu na sudu u arktičkom gradu Salehardu kojom osporava odbijanje zvaničnika da joj predaju tijelo njenog sina, javila je u srijedu ruska državna novinska agencija TASS.

Ročište iza zatvorenih vrata zakazano je za 4. mart, navodi se u izvještaju, pozivajući se na sudske zvaničnike.

Ljudmila Navaljnaja pokušava da vrati tijelo svog sina od subote, nakon njegove smrti u kažneničkoj koloniji na krajnjem sjeveru Rusije dan ranije. Nije uspjela da sazna gdje se nalazi njegovo tijelo, saopćio je tim Navaljnog.

Navaljnaja je u utorak apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi posmrtne ostatke njenog sina kako bi ga mogla dostojanstveno sahraniti.

- Peti dan ne mogu da ga vidim. Nisu mi predali njegovo tijelo. I čak mi ne govore gdje je - kazala je Navalnjaja (69), u crnini, na snimku, s bodljikavom žicom Kaznene kolonije broj tri u Kharpu, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

- Obraćam se vama, Vladimire Putine. Rješenje ovog pitanja ovisi isključivo o vama. Pustite me da konačno vidim sina. Zahtijevam da se Aleksejevo tijelo odmah preda, kako bih ga sahranila kao ljudsko biće - kazala je ona na snimku, koji je tim Navaljnog objavio na društvenim mrežama.

Ruske vlasti saopćile su da je uzrok smrti Navaljnog još nepoznat i odbile su pustiti njegovo tijelo u naredne dvije sedmice dok se preliminarna istraga nastavlja, saopćili su članovi tima Navaljnog.

Optužili su vladu da odugovlači kako bi pokušala sakriti dokaze. U ponedjeljak je udovica Navaljnog, Julija, objavila video u kome optužuje Putina da je ubio njenog muža i navodi da je odbijanje da se pusti njegovo tijelo dio zataškavanja.

- Kukavički i podlo kriju njegovo tijelo, odbijaju da ga daju njegovoj majci i jadno lažu - kazala je ona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je navode o zataškavanju, rekavši novinarima da su "to apsolutno neosnovane, drske optužbe na račun šefa ruske države".

Smrt Navaljnog lišila je rusku opoziciju najpoznatijeg i inspirativnog političara manje od mjesec dana prije izbora koji će sasvim sigurno dati Putinu još šest godina na vlasti. Mnogi Rusi su vidjeli Navalnjnog kao rijetku nadu za političke promjene u jeku Putinovog nemilosrdnog gušenja opozicije.

Od smrti Navaljnog, oko 400 ljudi je privedeno u Rusiji dok su mu pokušavali odati počast cvijećem i svijećama, navodi OVD-Info, grupa koja prati politička hapšenja.

Vlasti su ogradile neke od spomenika žrtvama sovjetske represije širom zemlje koji su korišteni kao mjesta za odavanje improvizovane počasti Navaljnom, prenosi AP.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.