14.3.2024. 20:57
0
Mahmoud Abbas imenovao novog premijera Palestine, 15 godina radio u Svjetskoj banci
FOTO: WAFA
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas imenovao je ekonomistu i bivšeg visokog vladinog dužnosnika Mohammada Mustafu za sljedećeg premijera, objavio je njegov ured.

Taj je potez dio Abbasovih nastojanja da reformira palestinska vlast, stvarajući tehnokratsku vladu na Zapadnoj obali, koja će biti bolje pripremljena da se naposljetku vrati upravljanju Gazom nakon završetka izraelskog rata protiv Hamasa.

Mustafa će imati nekoliko sedmica da sastavi vladu, tokom koje će premijer PA Mohammed Shtayyeh u odlasku ostati na čelu, rekao je palestinski dužnosnik, visoki evropski diplomat i američki dužnosnik za Times of Israel ranije ove sedmice.

Mustafa, 69, posljednjih je sedmica održavao konzultacije s budućim članovima vlade, a očekuje se da će članovi biti skupina tehnokrata koji nisu povezani s Abbasovom strankom Fatah, od kojih su mnogi školovani na Zapadu kažu dužnosnici.

Mustafu poštuju mnogi međunarodni faktori, jer ima doktorat iz ekonomije na Univerzitetu George Washington i 15 godina rada u Svjetskoj banci.

Dugogodišnji Abbasov pouzdanik, služio je kao zamjenik premijera, ministar privrede i Abbasov ekonomski savjetnik. Mustafa je također bio član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije od 2022. godine i bio je predsjednik Palestinskog investicijskog fonda od 2005. godine. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.