16.3.2024. 11:35
0
U izraelskim napadima na Gazu tokom noći ubijeno najmanje 80 Palestinaca
Najmanje 80 Palestinaca ubijeno je tokom noći u izraelskim napadima na Pojas Gaze, objavili su mediji.

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je Izrael nastavio s napadima na različite dijelove Pojasa Gaze, uključujući izbjeglički kamp Nusairat i grad Gazu.

U napadima na civilne kuće i zgrade u Gazi mnogi su povrijeđeni.

Vojska je bombardovala kuću, a mnogi stanovnici su zarobljene pod ruševinama.

U napadima je srušena sedmospratnicu u blizini bolnice al-Šifa u gradu Gazi, gdje borave raseljeni Palestinci, što je rezultiralo smrću desetina ljudi, a mnogi su zarobljeni pod ruševinama.

Timovi civilne zaštite izvukli su tijela pet Palestinaca iz ruševina zgrade, a nastavljena je potraga i spašavanje zarobljenih pod ruševinama.

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno, a nekoliko povrijeđeno u napadu na kuću u naselju Tuffah u gradu Gaza.

Više osoba ubijeno je i u naselju Nasr kada je vojska bombardovala kuću, navodi Kancelarija za medije vlade Gaze.

Vojska je gađala kuću u izbjegličkom kampu Nusairat, gdje je ubijeno najmanje 36 Palestinaca.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.490 Palestinaca dok je 73.439 ranjeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

(Ajdin B.)

GazaNapad
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.