17.3.2024. 9:26
2
Macron ponovo ne isključuje kopnenu operaciju u Ukrajini: Snaga Francuske je u tome što mi to možemo
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u intervjuu objavljenom u subotu uvečer da bi kopnene operacije Zapada u Ukrajini mogle biti neophodne „u nekom trenutku“, nekoliko dana nakon sastanka s njemačkim i poljskim liderom, javio je AFP.

Prošlog mjeseca Macron je odbio da isključi mogućnost slanja trupa na teren u Ukrajini, što je izazvalo oštar odgovor Berlina i drugih evropskih partnera. No, francuski predsjednik nije odustao od svoje pozicije, ali je naglasio da zapadni saveznici neće preuzeti inicijativu.

„Možda ćemo u nekom trenutku, ne želim to, neću preuzeti inicijativu, morati da imamo operacije na terenu, kakve god one bile, da se suprotstavimo ruskim snagama“, rekao je Macron listu Le Parisien u intervju obavljen u petak. „Snaga Francuske je u tome što mi to možemo.“

Nesuglasice oko mogućnosti kopnenih operacija i isporuke raketa dugog dometa Kijevu prijetile su podrivanju saradnje između saveznika.

Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagovao na Macronovo ranije odbijanje da isključi slanje trupa u Ukrajinu i njegove komentare pozivajući saveznike da ne budu „kukavice".

Macron se u petak u Berlinu sastao sa njemačkim i poljskim kolegama, u znak solidarnosti sa Kijevom. Nakon sastanka, Macron je rekao da su tri zemlje takozvanog Vajmarskog trougla „ujedinjene“ u svom cilju da „nikada ne dopuste Rusiji da pobjedi i da podrže ukrajinski narod do kraja“.

(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.