11.7.2023. 13:45
0
Francuska ponudila Ukrajini rakete dugog dometa, oštra reakcija iz Kremlja
FOTO: AFP
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je na samitu NATO-a danas da će njegova zemlja početi isporučivati Ukrajini rakete dugog dometa, što je izazvalo oštru reakciju iz Kremlja.

Trenutno je u toku NATO samit u Vilnijusu, Litvaniji, gdje članice ovog saveza razgovaraju o mnogim temama, posebno u vezi sa ratom u Ukrajini, prenosi N1.

Kako navodi Guardian, Velika Britanija je u maju objavila da će Ukrajini isporučiti iste projektile kao i Francuska, ali pod imenom Storm Shadow.

SCALP/Storm Shadow je anglo-francusko oružje sa dometom od 250 kilometara, što je najduži domet svog zapadnog oružja koje je do sada isporučeno Ukrajini.

U svom dnevnom brifingu za novinare je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov oštro kritikovao NATO samitu u Vilniusu, a posebno se osvrnuo na ponudu Francuske da isporuči rakete većeg dometa, koju je Emmanuel Macron najavio ranije jutros.

Peskov je rekao da je ovo “greška” Francuske i da će se Ukrajina suočiti s posljedicama jer će Rusija preduzeti kontramjere.

“Ove odluke ne mogu uticati na tok događaja u okviru specijalne vojne operacije, one mogu samo pogoršati sudbinu ukrajinskog režima“, rekao je on prema nezvaničnim izvještajima iz Kremlja.

Kako prenosi Guardian, Peskov je podcrtao da su evropski lideri nesvjesni da pomjeranje NATO infrastrukture ka ruskim granicama predstavlja “grešku”.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.