18.3.2024. 9:08
0
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
FOTO: ilustracija
Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, je u aprilu 2023. godine slavio pokretanje prvog reaktora u prvoj nuklearnoj elektrani u Turskoj riječima: „Turska sada ulazi u ligu zemalja koje posjeduju nuklearnu moć.”

Radovi na izgradnji nuklearne elektrane Akkuyu u južnoturskom gradu Mersinu još uvijek traju. Prema službenim podacima, elektrana bi u budućnosti trebala pokrivati oko 10 posto turske energetske potrebe.

Elektrana bi trebala opskrbljivati strujom oko 12 miliona turskih potrošača. Na izgradnju je već uloženo oko 20 milijardi dolara, prenio je Deutsche Welle.

Prvi od ukupno četiri reaktora u Akkuyu otvoren je 2023. godine neposredno prije predsjedničkih izbora – što su mnogi promatrači smatrali izbornom propagandom. Ova saradnja, kako je službeno opisano, predstavlja „najveću saradnju u historiji tursko-ruskih odnosa” i slavi se kao uspješna priča Turske.

Prva nuklearna elektrana u Turskoj prvobitno je u potpunosti pripadala ruskoj državnoj korporaciji Rosatom. Ugovorom je dogovoreno da će većinski vlasnik elektrane i ubuduće biti Rusija.

U ugovoru se navodi da ukupni udio ruskih kompanija i vlasti nikada ne smije biti manji od 51 posto. Iako je prvobitno najavljeno da će preostalih 49 posto dionica biti prodano turskim investitorima, to se do sada nije dogodilo.

U upravnom odboru “Akkuyu Nükleer A.S.” do sada je bio samo jedan Turčin, a on je u međuvremenu dao otkaz. Poslovni čovjek Cüneyd Zapsu obrazložio je svoju odluku time što “njegov zahtjev za pristup fizičkim sastancima, kao i informacijama i dokumentima koji se odnose na pitanja od javnog interesa, nije ispunjen”. Danas u odboru kompanije više nema turskih državljana.

Članica NATO-a Turska teži da postane energetski neovisna. Već nekoliko godina planira izgradnju druge nuklearne elektrane u gradu Sinopu na obali Crnog mora – direktno nasuprot Rusiji.

Turska je dosad pregovarala o izgradnji planirane elektrane s SAD-om, Japanom, Južnom Korejom i Rusijom. Vlada u Ankari također planira izgradnju treće elektrane: u Igneadi, Kirklareliju, nekoliko kilometara udaljenoj od granice EU-a. Za to razmatraju saradnju s Kinom.

Sada se čini da se planovi za drugu elektranu u Sinopu počinju konkretizirati. I ova će vjerovatno biti u vlasništvu Rusije.

– Predsjednik Erdogan jasno je rekao da je Turska donijela političku odluku da nas angažira za izgradnju nove nuklearne elektrane – izjavio je prošle sedmice u Državnoj Dumi Aleksej Lihačev, generalni direktor Rosatoma. Turska strana do sada nije odgovorila na ove izjave.

Na sastanku s Putinom u Sočiju u septembru 2023. Erdogan je pohvalio Akkuyu i dao znak za daljnje produbljivanje saradnje riječima: “Vjerujem da ćemo moći napraviti korak i u vezi s elektranom u Sinopu.”

Prema navodima promatrača, ovakav korak će produbiti energetsku ovisnost Turske o Rusiji i dodatno opteretiti već teške odnose sa Zapadom.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.