26.3.2024. 14:34
0
Putin: Napad u Moskvi počinili su radikalni islamisti, ali postoji veza i sa Ukrajinom
Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da su smrtonosni teroristički napad u Moskvi prošlog petka izveli radikalni islamisti, ali je insistirao na tome da postoji veza s Ukrajinom, iako nije iznio dokaze.

Islamska država tvrdi da stoji iza napada na Crocus City Hall u kojem je poginulo 139 ljudi, a više od stotinu je povrijeđeno, ali je Putin sugerisao da su napadači povezani s Ukrajinom.

Razgovarajući o tekućoj istrazi o napadu sa zvaničnicima Kremlja u ponedjeljak, Putin je rekao da zna da su zločin počinili radikalni islamisti, protiv čije se ideologije, kako je rekao, i islamski svijet borio vijekovima.

- Ali takođe vidimo da SAD raznim kanalima pokušavaju uvjeriti svoje satelite i druge zemlje svijeta da, prema njihovim obavještajnim podacima, navodno nema tragova iz Kijeva u terorističkom napadu u Moskvi, da je krvavi teroristički napad izveden od strane sljedbenika islama, članova organizacije ISIL zabranjene u Rusiji, rekao je on, prenose Nezavisne.

Kijev je negirao umiješanost u napad, rekavši da je apsolutno predvidljivo da će Moskva neosnovano tvrditi da je Ukrajina umiješana. Američki zvaničnici su takođe odbacili bilo kakvu vezu sa Kijevom. Portparol Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da veza ne postoji, već da se radi o propagandi iz Kremlja.

Upitan tokom razgovora s novinarima da li postoji direktna veza između Ukrajine i radikalnih islamista koji stoje iza napada, kako je predsjednik Vladimir Putin opisao osumnjičene, sekretar za štampu Kremlja Dmitri Peskov rekao je da nema "šta dodati onome što već je rečeno na ovu temu".

Osmorici osumnjičenih, državljana Kirgistana i Tadžikistana, određen je pritvor i optuženi za teroristička djela prije početka suđenja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.