8.5.2024. 16:41
0
Policija u SAD-u uklonila još jedan propalestinski kamp na univerzitetu i hapsila studente
FOTO: AP
Stotine policajaca iz Washingtona, neki koristeći suzavac, jutros su uklonili propalestinski kamp na univerzitetu George Washington, u najnovijem sukobu između policije i protesta studenata koji se šire SAD-om, javlja Guardian.

Studentski list GW Hatchet izvijestio je da je barem desetak ljudi uhapšeno dok je improvizovano selo od šatora bilo uklonjeno na kampusu. Policijska uprava Metropolitan je rekla da su hapšenja izvršena zbog “napada na policajca” i “nezakonitog ulaska”.

Sukob na univerzitetu George Washington slijedi nakon što je protestni kamp na Univerzitetu u Chicagu očišćen u utorak. Veliki policijski kontingent poslan je da ukloni šatore nakon što su vlasti škole rekle da su pregovori sa studentima propali.

Otkako su studentski protesti prvi izbili prije tri sedmice na Columbia univerzitetu u New Yorku i brzo se proširili širom zemlje, bilo je najmanje 2.600 hapšenja na 50 univerzitetskih kampusa, prema Associated Pressu.

Na univerzitetu George Washington, napetost je porasla u utorak naveče nakon što su protestanti napustili univerzitetski kamp i krenuli ka kući predsjednice institucije, Ellen Granberg. Lokalna TV stanica Fox 5 izvijestila je da su uzvikivali: “Granberg, Granberg, ne možete se sakriti, sudjelujete u genocidu“.

Vlasti univerziteta su u saopćenju nakon uklanjanja kampa rekli da se protest “pretvorio u nezakonitu aktivnost, s učesnicima koji su direktno kršili više univerzitetskih pravila i gradskih propisa“.

Granberg je u nedjelju otišla korak dalje tvrdeći da su protest preuzeli stranci i optužila demonstrante za niz ilegalnih i provokativnih djela.

“Kada protestanti pređu preko barijera uspostavljenih kako bi zaštitili zajednicu, oštete univerzitetsku statuu i zastavu, okruže i zastraše studente GW-a antisemitskim slikama i mrzovoljnom retorikom, istjeraju ljude iz javnog dvorišta zbog njihovih percipiranih uvjerenja, i ignorišu, degradiraju i guraju policijske službenike GW-a i osoblje za održavanje univerziteta, protest prestaje biti miran ili produktivan“, rekla je Granberg.

Studenti-protestanti nazvali su njen opis događaja “duboko obmanjujućim” i tvrdili da je Granberg više puta odbijala da se sastane s njima i razgovara o njihovim zahtjevima. Njihovi zahtjevi uključuju otkrivanje svih ulaganja i fondova univerziteta i povlačenje akademskih partnerstava s Izraelom.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.