16.5.2024. 15:38
0
Vlasti u Njemačkoj pretresaju stan i urede zastupnika AfD-a: Primao mito i prao novac?
Njemačke vlasti danas su pretresle stan i urede zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) Petra Bystrona zbog sumnje u primanje mita i pranje novca povezanim s lobiranjem za Rusiju.

S obzirom na to da je pretresen i njegov ured u Bundestagu, njemački parlament je prije toga ukinuo imunitet ovom AfD-ovom zastupniku. Tužioci u Münchenu su objavili da je su pretraženi njegovi stanovi u Berlinu, Münchenu i na Mallorci, prenosi HINA.

Istraga protiv Bystrona je pokrenuta nakon što su češke tajne službe u martu objavile da je AfD-ov političar češkog porijekla u Pragu dao intervju proruskoj internetskoj platformi "Voice of Europe" i za to primao novac.
 
Tajne službe smatraju "Voice of Europe" dijelom državnog ruskog informativnog aparata koji ima cilj u inostranstvu opravdati politiku Kremlja, posebno agresiju na Ukrajinu.

Bystron je drugi na listi AfD-a na izborima za Evropski parlament u junu. I protiv nositelja liste Maximiliana Kraha se vodi istraga ali zbog sumnje u špijunažu za Kinu. Glavni asistent Kraha u uredu u Bruxellesu se već nekoliko sedmica nalazi u istražnom zatvoru zbog špijunaže za Kinu.

Nakon posljednjih skandala i nakon što je AfD u novembru 2023. učestvovao na konferenciji radikalne desnice na kojoj se planiralo masovno protjerivanje građana migrantskog porijekla, stranici je u ispitivanjima javnog mnijenja pala popularnost. Početkom godine AfD je podržavalo 20 do 24 posto ispitanih, a sada 15 do 17 posto.

U istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj, Tirinškoj i Brandenburgu, gdje se u septembru održavaju izbori za lokalni parlament, AfD je i dalje najjača politička snaga.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.