25.6.2024. 19:41
0
Rutte će sutra biti i službeno nominovan za šefa NATO-a
NATO će sutra službeno nominovati na svoje čelo nizozemskog premijera Marka Ruttea, saznaje agencija France presse iz diplomatskih izvora.

Ambasadori 32 zemlje članice NATO-a trebali bi potvrditi tu nominaciju prilikom sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, reklo je više diplomata u Bruxellesu.

Put za Ruttea otvoren je prošle sedmice nakon povlačenja kandidature rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Očekuje se da će Rutte (57) preuzeti dužnost glavnog sekretara NATO-a 1. oktobra kada će zamijeniti Norvežanina Jensa Stoltenberga, imenovanog 2014. godine i čiji je mandat četiri puta obnavljan.

Rutte će voditi Savez u svijetu punom političke neizvjesnosti s obje strane Atlantika i s Ukrajinom u ratu. Osim sukoba u Ukrajini, mogao bi se suočiti i s novim predsjedništvom Donalda Trumpa ako bi se američki milijarder, vrlo kritičan prema ulozi NATO-a, vratio u Bijelu kuću nakon izbora u novembru, prenosi HINA.

(Erna H.)

MARK RUTTE
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.