9.6.2024. 16:54
0
Iran potvrdio kandidature: Evo ko su potencijalni nasljednici Raisija
Iransko Vijeće čuvara, koje nadzire izbore i zakonodavstvo, odobrilo je kandidature šestorice kandidata za predsjednika na prijevremenim izborima koji će se održati kasnije ovog mjeseca nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, izvijestila je iranska državna televizija.

Na popisu su Mohamad Baqer Kalibaf, tvrdolinijaški predsjednik iranskog parlamenta i bivši zapovjednik Revolucionarne garde, Saeed Džalili, konzervativac, koji je bio bivši glavni nuklearni pregovarač i četiri godine vodio ured vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i konzervativni gradonačelnik Teherana Alireza Zakani, prenosi HINA.

Popis, koji je na državnoj televiziji objavio glasnogovornik Ureda za izbore, također uključuje Masouda Pezeškiana, reformističkog zakonodavca, Mostafu Pourmohamadija, tvrdolinijaša i bivšeg ministra unutarnjih poslova, te Amir-Hoseina Gazizadeha Hašemija, konzervativnog političara.

"Objavom konačne liste kandidata službeno počinju njihove izborne aktivnosti", rekla je državna TV.

Izbori bi se trebali održati 28. juna.

Vijeće je diskvalificiralo bivšeg predsjednika tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsjednika parlamenta Alija Laridžanija, istaknutog konzervativca, objavili su državni mediji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.