13.6.2024. 14:28
0
SAD i Saudijska Arabija pred potpisom strateškog sporazuma: Previđeni i bolji odnosi s Izraelom
Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija će uskoro potpisati strateško partnerstvo prema kojem bi pojačale svoju saradnju, kao i odnose Izraela i vlasti u Rijadu, otkrio je Wall Street Journal.

Prema njihovim tvrdnjama, ugovor bi trebao biti opsežan i uključivao bi aktivnu ulogu američke vojske, ako dođe do napada na Saudijsku Arabiju.

S druge strane, vojska SAD-a bi imala pravo na aktivnosti na teritoriji Saudijske Arabije, ako vlasti u Washingtonu procijene da su ugroženi njihovi nacionalni interesi, kao i interesi "regionalnih partnera".

Također, predloženi sporazum uključuje i zabranu gradnje vojnih baza na teritoriji Saudijske Arabije za Kinu.

Važno je istaći da, kao i za svaki međunarodni ugovor SAD-a, je potrebna dvotrećinska većina u gornjem domu Kongresa, zbog čega je u sporazum uključeno i "zatopljenje" odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Iako nije specificirano na koji način bi vlasti u Rijadu i Tel Avivu poboljšale svoje odnose, iz Washingtona su izričito tražili podršku za svoje najveće partnere na Bliskom Istoku.

Još nije poznato kada će ugovor biti ozvaničen, te kada će se u Kongresu glasati za ratifikaciju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.