22.6.2024. 8:29
0
Više od hiljadu hadžija umrlo zbog vrućine: Oko 600 samo iz Egipta, za nekim državljanima se još traga
Broj mrtvih u ovogodišnjem hadžu premašio je 1.000, a više od polovine žrtava su bili neregistrovani vjernici koji su hodočašće obavili po ekstremnim vrućinama u Saudijskoj Arabiji. CNN objavio je kako je čak 600 egipatskih vjernika stradalo.

Najmanje 14 Malezijaca, 165 Indonežana, 75 Jordanaca, 35 Pakistanaca, 49 Tunišana, 11 Iranaca i 98 Indijaca je preminulo,  podaci su vlasti u svakoj tim zemaljama. Još 27 Jordanaca je hospitalizovano, a oko 14 se i dalje vodi kao nestalo, saopćilo je jordansko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki State Department saopćio je da je više američkih državljana umrlo tokom hadždža, ali nije naveo broj.

“Možemo potvrditi smrt više američkih državljana u Saudijskoj Arabiji. Izražavamo najiskrenije saučešće porodicama zbog njihovog gubitka”, rekao je portparol State departmenta, dodajući da je agencija spremna da pruži konzularnu pomoć.

Desetine Iranaca su takođe hospitalizovane zbog toplotnog udara i drugih stanja, saopštio je u srijedu Iranski Crveni polumjesec, prenosi iranska  novinska agencija Tasnim.

Očekuje se da će broj poginulih još rasti, jer Saudijska Arabija i Egipat tek treba da objave zvanične podatke. Osim toga, vlade znaju samo za hodočasnike koji su se registrovali i otputovali u Meku kao dio kvote svoje zemlje – strahuje se od većeg broja smrtnih slučajeva među neregistriranim hodočasnicima.

Hodočasnici su ovogodišnje putovanje obavili na opasno visokim temperaturama do 49 stepeni Celzijusa.

Prema navodima egipatskog predsjedništva, kriznu jedinicu će predvoditi premijer Mostafa Madbouly, a ona će “pružati podršku porodicama preminulih”.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi također je dao instrukcije jedinici o “brzoj koordinaciji sa vlastima Saudijske Arabije kako bi se olakšao povratak tijela” poginulih, dodaje se u saopštenju.

Zvanični broj mrtvih Egipćana iznosi 28, navodi se u saopštenju egipatske vlade od četvrtka. Međutim, novinska agencija Reuters i drugi mediji naširoko izvještavaju da je čak 500 do 600 Egipćana poginulo na ruti.

Egipatski zvaničnici rekli su da rade na prikupljanju tačnog broja žrtava i nestalih osoba. Neslaganje proizilazi iz ogromnog broja neregistriranih hodočasnika koji se ne ubrajaju među one koji su se registrovali i putovali u Meku kao dio kvote svoje zemlje.

Hiljade drugih je liječeno od toplotnog udara nakon što se procjenjuje da se 1,8 miliona muslimana borilo s visokim temperaturama.

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije uvelo je sigurnosne mjere, uključujući rashladne stanice duž službene rute, i pozvalo hodočasnike da koriste kišobrane i da ostanu hidrirani, prenio je Associated Press. Uprkos tome, ovogodišnji događaj bio je zasjenjen tragedijom, što je dovelo do pitanja da li se moglo učiniti više da se osigura sigurnost ljudi.

Također naglašava opasnosti koje predstavljaju za mnoge neregistrirane vjernike koji žele ispuniti svoju vjersku dužnost uprkos tome što nisu dobili dozvolu za hadž, i koji nemaju pristup službenim objektima.

Od desetina Jordanaca koji su umrli od toplotnog udara tokom obavljanja rituala hadža, najmanje 68 hodočasnika dobilo je dozvolu za sahranu u Meki po želji njihovih porodica, rekao je šef jordanske Uprave za operacije i konzularne poslove Sufian Qudah, rekao je.

Malezijski ministar za vjerska pitanja, dr Mohd Na'im Mokhtar, rekao je da je većina njenih hodočasnika umrla od “bolesti srca, upale pluća i infekcije krvi”, prenosi državna novinska agencija Bernama. U izvještaju Bernama nije precizirano da li su mrtvi članovi zvanične hadž delegacije zemlje.

Glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova objavio je u petak smrt 98 indijskih državljana, rekavši: “Ove smrti su se dogodile zbog prirodne bolesti, prirodnih uzroka, hronične bolesti, također starosti.”

U subotu, na dan kada se muslimani okupljaju na planini Arafat i gdje se vjeruje da je prorok Muhamed održao svoju posljednju propovijed, šest indijskih državljana umrlo je usred ekstremne vrućine, a još četiri su umrla u “nesrećama”, rekao je glasnogovornik, ne navodeći više detalja.

Posljedice smrti dovele su do toga da je predsjednik Tunisa Kais Saied otpustio ministra za vjerska pitanja zemlje. Prije smjene, Ibrahim Chaibi je priznao mogućnost nemara u brizi o hodočasnicima.

“Možda je došlo do nemara. To će biti prisutno i mi ćemo to ocijeniti na nivou ministarstva, a ko ne uspije bit će kažnjen”, rekao je Chaibi u petak.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.