25.7.2023. 10:39
0
Preminuo Miroslav Lilić koji je saopštio da je umro Tito
Preminuo je poznati televizijski urednik Miroslav Lilić.

U mirovinu je otišao 2009. godine, nakon 43 godine karijere, ali nastavio je budno pratiti što se događa u televizijskom svijetu.

Lilić je bio je direktor programa TV Zagreb i HRT-a, urednik Dnevnika i glavni urednik Nove TV te predsjednik diskografske kuće Croatia Records.

Televizijsku karijeru obilježila mu je i činjenica da je njemu pripala dužnost da pročita vijest o smrti Josipa Broza Tita.

Napisao je i autobiografiju “Bez cenzure”, koju je objavio 2011. godine.

Rođen je u Siveriću 1944. godine, a prvi razred osnovne škole završio je u Beogradu.

“Moja majka Ljubica bila je iz Širokog Brijega, a otac Mate iz Siverića. Otac je bio ministar rudarstva FNRJ i od 1949. smo stanovali u Skadarskoj 55 kod kavane ”Tri šešira”, najrazvikanije beogradske birtije za lumpanje. Iz tog se doba sjećam triju detalja. Jednom kad je vjetar jako zapuhnuo i učiteljici podigao haljinu, ja sam pred svima viknuo da joj se vidi kombine. Onda sam na tribini 5. kongresa SFRJ, kao dijete partijskog dužnosnika, pjevao: ‘Peti kongres složno glasa, druga Tita i Đilasa…’, kazao je jednom prilikom za Večernji list.

Početkom 1965. otišao je u Zagreb, gdje je upisao studij jugoslavenske i svjetske književnosti, ali prekinuo ga je nakon dvije godine, kada se zaposlio na televiziji Zagreb te je relativno brzo postao voditelj Dnevnika, a kasnije i glavni urednik.


(Admir O.)

TV
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.