5.7.2023. 21:52
0
Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice: Novi bizarni trend na TikToku
TikTokom se ponovno proširio novi trend. Nije potrebno naglasiti da se opet radi o nečem bizarnom i suludom. Korisnici društvenih mreža tvrde da je metoda polijevanja cijelog tijela pivom jeftin način da se dođe do najboljeg tena.

Stručnjaci se protive tom bizarnom trendu i kažu – ako ne želite rak kože, limenku piva pod hitno zamijenite zaštitnim faktorom.

Sunce, more, plaža i pivo… ali ne kao alkohol koji ćete popiti, već kao tekućina za sunčanje.

„Neću reći da takva priručna kućna sredstva ne pomažu potamniti boju, ali pitanje je po koju cijenu. Ko zna čime će se u budućnosti ljudi sve polijevati da dobiju boju, ali ako mene pitate, ja bih radije to pivo popio nego ga mazao na sebe“, tvrdi dermatolog Dinko Kaliterna.

Znanost stoji iza toga zašto nam pivo može pomoći u postizanju savršene preplanulosti. Hmelj u pivu aktivira melanin i zato brže tamnimo. Međutim, tamnija koža ne znači i zdrava koža.

„Što ste vi tamniji, znači da ste pretrpjeli veće oštećenje genetskog materijala zbog sunca. Znači, tamniji ste, imate veću štetu genetskog materijala i veću regiju da se razvije rak kože“, objašnjava za dermatolog.

Dodaje da zato ne treba uvijek vjerovati svemu što vidimo na društvenim mrežama.

„Vidjela sam da ga žene i cure koriste za kosu, ali nisam za boju. Pivo jedino pijem, nisam ga nikad mazala na sebe“, kaže Gabrijela.

„Pa, u svakom slučaju vjerovatno ne jer mi je važno da ne dobijem rak kože u nekom trenutku, ali… nema SPF-a, naravno, tako da nevjerovatno“, odgovara Anamarija.


(Admir O.)

Tik Tok
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.