19.2.2024. 18:20
0
EU pokreće istragu protiv TikToka zbog kršenja prava maloljetnika
FOTO: Ilustracija
Evropska unija je u ponedjeljak najavila formalnu istragu protiv platforme TikTok zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika na internetu, prema novom zakonu o nadzoru nad digitalnim sadržajem, navodi AFP.

Ovo je druga po redu istraga koja se tiče TikToka otkako je Brisel uveo Zakon o digitalnim uslugama (DSA), nakon što je u decembru prošle godine istraživao platformu X tehnološkog milijardera Elona Muska.

Brisel je posebno zabrinut što aplikacija za razmjenu videa u vlasništvu kineske kompanije ByteDance potencijalno ne čini dovoljno za rješavanje negativnih utjecaja na mlade ljude.

Glavni izvor zabrinutosti leži u takozvanom efektu "zečje rupe" - koji se javlja kada se korisnici hrane povezanim sadržajem zasnovanim na algoritmu, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Zabrinutost Evropske komisije odnosi se i na TikTokove alate za provjeru starosti, za koje kaže da „možda nisu logični, proporcionalni i efikasni“.

Komisija je otvorila “formalni postupak za procjenu da li je TikTok možda prekršio DSA pravila u drugim oblastima, uključujući “transparentnost oglašavanja” i “pristup podacima za istraživače”.

Akcija je uslijedila nakon analize izvještaja o procjeni rizika koji je radio TikTok i njegovih odgovora na zahtjeve Brisela za više informacija o mjerama koje je platforma za razmjenu videa poduzela protiv nelegalnog sadržaja, zaštite maloljetnika i pristupa podacima.

TikTok ima preko 142 miliona korisnika mjesečno širom EU, u odnosu na 125 miliona prošle godine.

Predstavnici platforme su izjavili da rade na zaštiti maloljetnika na internetu.

- TikTok ima napredne funkcije i postavke za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, a to su problemi s kojima se cijela industrija bori - rekao je glasnogovornik TikToka.

(Erna H.)

EUTIK TOK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.