9.6.2024. 22:17
0
Bivši kriminalac: Kako sam ukrao stotine automobila. Ovako se možete zaštititi
Krađe automobila u BiH nisu rijetkost. Amerikanac Hondo Underwood, koji je u dvije godine ukrao stotine automobila vrijednih oko milion dolara u SAD-u, u razgovoru za Business Insider savjetuje kako zaštititi vozila od krađe.

Prvo što treba učiniti kako bi se spriječila krađa, kaže, je odvraćanje lopova. Ako se ne koristi neki sistem protiv krađe, velike su šanse da će taj automobil, a ne drugi, na kraju biti ukraden.

Isto tako, trebali biste izbjegavati ostavljanje ličnih stvari unutar vozila ili na vidljivom mjestu, jer su oni još jedan plijen lopova koji bi vam zbog neke torbice mogli oštetiti automobil. Underwood kaže da je vrlo lako doznati postoji li telefon ili drugi mobilni elektronski uređaj unutar vozila. Bilo koji uređaj s Bluetooth sistemom lako je otkriti.

Jedini način da se spriječi krađa vozila je postavljanje nekakvog sistema koji sprječava njegovo pokretanje. Na primjer, ugradnja ručnog prekidača između baterije i motora čiji je položaj poznat samo vlasniku vozila. Tako, kada lopov krene pokrenuti automobil kako bi ga ukrao i vidi da to nije moguće, on će odustati kako ne bi privukao pažnju i ostavio vozilo tamo gdje ga je pronašao.



(Ajdin B.)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.