13.7.2017. 16:19
0
Udruženje 'Nargila': U smjesi za nargilu je 23 posto duhana
Predstavnici Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile - vodene lule "Nargila", upozorili su danas da je Nacrtom zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda koji je usvojen u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine smjesa za nargilu poistovjećena s rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini.

Prilikom izrade bilo kojeg Nacrta zakona, a ovaj usvoji u fazi javne rasprave u trajanju od 90 dana, potrebno je konsultirati se sa strukom, kažu u ovom udruženju pojašnjavajući da smjesa za nargilu ima 37 posto meda, 33 posto glicerina, sedam posto prirodnih prehrambenih okusa i 23 posto duhana.

- Stoga smjesa za nargilu nema 100 posto duhana i ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda, smjesa za nargilu je duhanski derivat - tvrde u Udruženju "Nargila".

Istaknuto je i da u obrazloženju Nacrta zakona nema rezultata istraživanja o štetnosti nargile, iako je ovim zakonom apsolutno zabranjena, dok u zemljama Evropske unije u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila nije zabranjena.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.