22.7.2024. 9:03
0
Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH: Od velikog kašlja prijavljena tri smrtna slučaja, apel roditeljima da vakcinišu djecu
Od decembra 2023. godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od pertusisa (velikog kašlja) u epidemijskom obliku.

Ukupno, od 1. do 28. sedmice 2024. godine, prijavljena su 594 slučaja pertusisa u Federaciji BiH. Najveći broj slučajeva registriran je u 6. sedmici kada je prijavljeno 45 oboljelih od pertusisa.

Pad broja oboljelih registrira se od 21. sedmice u svim kantonima u Federaciji. Najveća incidenca bilježi se u Zeničko-dobojskom kantonu, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Najveći broj oboljelih bio je među djecom u dobi 1-4 godine, ukupno 241 oboljeli.

Od 594 prijavljena slučaja pertusisa, 482 (81,1 %) je necijepljeno, 56 (9,4 %) je bilo nepotpuno cijepljeno cjepivom koje sadrži pertusis komponentu, a u 34 (5,7 %) oboljela cjepni status je bio nepoznat.

Tokom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 127 hospitaliziranih zbog pertusisa (nije prijavljen status hospitalizacije za sve slučajeve). Prijavljena su tri smrtna slučaja.

"Cjepiva za djecu ima dovoljno. Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti. Imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine je siguran, kvalitetan, visokoučinkovit i besplatan. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju imunizacije su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprječavanju obolijevanja i širenja infekcije", poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.