6.9.2024. 10:42
1
Proizvođač kamera za tijelo koje koristi sarajevska policija je na američkoj crnoj listi
FOTO: N1
Uslijed sve jačeg zalaganja za transparentnost, sarajevska policija odlučila je koristiti kamere za tijelo koje proizvodi kontroverzna kineska kompanija koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema izvještavanju RSE, uprkos tome što je američko ministarstva pravde optužilo kompaniju Hytera, kineskog proizvođača u djelimičnom državnom vlasništvu, za industrijsku špijunažu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odlučilo da 2023. godine kupi 200 policijskih kamera za tijelo od navedene kompanije za pilot program koji je pokrenut 1. jula.

U međuvremenu se širom Evrope vode diskusije o upotrebi kineske telekomunikacione opreme u programima vlade, dok su SAD zabranile nadzorne kamere i drugu opremu kineskih divova kao što su Huawei, ZTE, Dahua i Hikvision. Evropske vlade poput Velike Britanije, Njemačke, Francuske i baltičkih država također ažuriraju svoje sisteme nabavke usred rastućih istraga o sigurnosnim rizicima i slabe prakse zaštite podataka među određenim kineskim kompanijama.

Kako navodi RSE, u BiH i drugdje širom Balkana se vlade sve više se okreću jeftinijoj kineskoj opremi sa malo javne debate o potencijalnim sigurnosnim implikacijama.

U slučaja nabavke policijskih kamera za tijelo u vrijednosti od 200.000 eura, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nije javno rekao da je to oprema koju je proizvela Hytera ili da je ta kompanija na crnoj listi SAD-a.

Na pitanje RSE da li su upoznati sa optužbama i da je Hytera na crnoj listi američke vlade, iz MUP-a Kantona Sarajevo rekli su samo da bh. zakon o javnim nabavkama “ne daje mogućnost isključivanja određenog ponuđača prema kriterijumima navedenim u pitanju”.

Dražen Vidaković, advokat koji je ranije radio za Agenciju za javne nabavke BiH, rekao je za RSE da lokalni zakon o nabavkama predviđa odredbe da dobavljač bude isključen u krivičnom postupku, ali da je to teško primijeniti na međunarodne optužbe.

On je naveo da ponuda može biti odbijena zbog teškog nepoštivanja profesionalnih normi, te da bi se industrijska špijunaža mogla smatrati takvim djelom.

Međutim, naveo je da je to teško dokazati “jer presuda nije donesena u skladu s našim zakonima, tako da nemamo nikakvu našu presudu koju bismo mogli navesti”.

“Rizik za nacionalnu sigurnost”
Hytera Communications je osnovana 1993. godine i najpoznatija je po svojim voki-tokijima, radio sistemima i kamerama poput onih kupljenih za sarajevsku policiju.

Kineska vlada posjeduje otprilike 10 posto Hytere putem investicionog fonda, a prodaja i uvoz njene opreme zabranjeni su u Sjedinjenim Državama nakon što je Federalna komisija za komunikacije (FCC) 2021. godine presudila da je ta firma jedna od nekoliko kineskih kompanija koje predstavljaju “neprihvatljiv rizik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država ili sigurnost državljana Sjedinjenih Država”.

Kineska firma je također bila upletena u višegodišnju pravnu borbu u Sjedinjenim Državama zbog optužbi da je ukrala poslovne tajne američke telekomunikacijske kompanije Motorola, vodeće firme na svjetskom tržištu policijskih kamera za tijelo. Američka porota presudila je u korist Motorole protiv Hytere 2020. i dodijelila više od 748 miliona dolara odštete.

Novo krivično suđenje protiv Hytere zbog optužbi za krađu i kršenje autorskih prava Motorole trebalo bi da počne u oktobru.

Hytera nije odgovorila na više zahtjeva RSE za komentar o prodaji kamera Kantonu Sarajevo, pravnom sporu sa Motorolom ili sigurnosnim rizicima koje predstavljaju njeni proizvodi.

Conor Healy, iz IPVM-a, istraživačke firme u industriji nadzora, kaže da je odgovor zvaničnika kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova nedovoljan.

“Ovo je uobičajen izgovor javnih agencija širom sveta. Realnost je da propisi o nabavkama gotovo uvijek pružaju određenu slobodu da se isključe dobavljači na legitimnim osnovama“, rekao je on za RSE.

“Da li policija zaista nije bila u mogućnosti da se suzdrži od poslovanja sa krivično optuženom kompanijom? Ako je to zaista tačno, onda postoji problem u zakonu o nabavkama”, dodao je.

U Kanadi, Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP), nacionalna policijska služba zemlje, suočila se 2022. s kritikama zbog kupovine Hytera kamera za tijelo i na kraju suspendirala ugovor sa svojom lokalnom podružnicom. Kasnije je ustanovljeno da oprema nije dovela do narušavanja sigurnosti, ali je incident doveo do ukupne promjene u sistemu nabavke RCMP-a.

Neke vladine institucije EU takođe su počele da ukidaju korištenje opreme koje je proizvela Hytera.

Kako navodi RSE, pregled evidencije o nabavkama za Evropsku službu za vanjske poslove (EEAS) pokazuje da je ova služba počela da zamjenjuje opremu Hytera koja se koristi u svom sjedištu u Briselu i nekoliko drugih ureda širom svijeta i opremom koju proizvodi Motorola.

“Zamjena radio opreme je zasnovana na tehničkoj i operativnoj procjeni delegacija EU“, saopštila je EEAS.

Pilot program u KS
Pilot program za kamere prvi put je najavljen 2021. godine kada je novoizabrana lokalna uprava Kantona Sarajevo objavila da želi poboljšati transparentnost i efikasnost policijskih snaga.

Oprema je nabavljena od sarajevskog dobavljača pod nazivom MIBO Komunikacije u novembru 2023. godine, a program koji je pokrenut 1. jula je pilot program koji uključuje saobraćajnu policiju u kantonu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kantona je u izjavi za RSE saopštilo da je ovo probni period kako bi se utvrdilo kako će kamere biti prihvaćene u javnosti i policiji.

Jedno pitanje koje je Healy pokrenuo u vezi kupovine opreme Hytera je da osim kamera, dio prodaje uključuje i softver kompanije za preuzimanje snimaka sa kamera i upravljanje materijalom, što bi moglo dovesti u pitanje sigurnost podataka.

“Mislim da postoji mnogo podataka koje snimaju tjelesne kamere i sigurnost takve baze podataka je vrlo važna”, rekao je Healy.

Ministarstvo je saopštilo da njegova Jedinica za profesionalne standarde, kao i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, imaju pristup materijalu snimljenom kamerom i da preduzimaju korake da time upravljaju.

“Snimljeni materijal se čuva u sistemu za skladištenje 30 dana, dok će se tokom probnog perioda korištenja ove opreme snimak čuvati samo sedam dana“, saopšteno je iz Ministarstva.

Međutim, Healy kaže da oslanjanje na softver Hytere nosi rizike s obzirom na to da su se slični programi sličnih kompanija za nadzorne kamere, kao što su Dahua i Hikvision, suočili sa curenjem podataka, da su kod njih dokumentirane ranjivosti koje bi hakeri mogli iskoristiti, pa čak i da su optužene za omogućavanje pristupa elementima kineske vlade, što su kompanije demantovale.

“Koliko smo puta čuli kompanije da kažu da ne mogu pristupiti vašim podacima, a onda se ispostavilo da je to netačno? Nadam se da policija u Sarajevu razumije koliko su osjetljivi podaci koje snima i pohranjuje”, rekao je Healy.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.