29.7.2024. 18:35
0
Sastojci u kozmetičkim proizvodima povezani su s tumorima i disbalansom hormona
Iako je na tržištu sve više prirodne kozmetike, susrećemo se s pojmovima u opisu proizvoda koji su nam strani, imaju dugačka imena ili ih je nemoguće izgovoriti. Postoje sastojci u kozmetici koje redovno koristimo, a vrlo su štetni za naše zdravlje.

Pročitati sastav

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Ona predstavlja fizičku barijeru između organizma i okoline, štiti nas od ultraljubičastog (UV) zračenja i raznih mikroorganizama itd. 

Međutim, koža jednako tako putem pora predstavlja put ulaska raznih tvari u organizam. To znači da svaka tvar koju stavimo na kožu ima potencijal da uđe u organizam i u njemu napravi pozitivno ili negativno djelovanje.

Jako je bitno pročitati sastav proizvoda bez obzira što ponekad nemamo vremena ili možda nismo dovoljno educirani, ali to nam ne bi trebao biti izgovor. Hemijski sastojci u proizvodima povezani su s tumorima, disbalansom hormona i idu direktno u krvotok. Također, neki od njih imaju kancerogena svojstva.

Birati prirodno

Za većinu sastojaka kozmetičkih proizvoda se još uvijek ne zna u potpunosti kako djeluju i što je važnije, kakav utjecaj imaju na zdravlje. Tu dodatno treba uzeti u obzir i činjenicu da na kožu stavljamo razne proizvode još od malih nogu i zapravo nikada ne prestajemo. To znači korištenje proizvoda godinama, a samim tim i brojnih sastojaka za koje se ni ne zna kakav hroničan efekat imaju na organizam.

Na tu se temu provode brojna istraživanja, a upravo zbog njih su neki sastojci koji su prije desetak godina bili sastavni dio brojnih kozmetičkih proizvoda danas zabranjeni. Istraživanja se i dalje provode, što znači da će se s vremenom otkriti i nove hemijske tvari koje imaju štetan efekat na zdravlje pojedinca. 

S obzirom da za zabranu takvih sastojaka treba proći mnogo vremena, kako biste zaštitili svoje zdravlje, već danas treba početi sa njihovim izbacivanjem iz rutine, a uvesti prirodne varijante.

Štetni sastojci

Mnogi sastojci korišteni u proizvodima za njegu tijela su sintetički proizvedeni, a mogu imati dobro i loše djelovanje na ljudski organizam. 

Sastojci poput sintetički proizvedene uree su korisni i za njih se ne morate brinuti. Na drugu stranu, štetne sastojke poput parabena, benzoil peroksida, BHA i BHT kancerogenih konzervansa trebali biste u potpunosti izbjegavati.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.