8.9.2024. 18:09
0
Šta uraditi kad se pregrije motor: Mnogi prave istu veliku grešku
Pregrijavanje motora se po pravilu najčešće dogodi na mjestima na kojima to najmanje želimo - auto-putu ili nekom mjestu kad nemamo gdje da se sklonimo. Ako se ipak nađete u takvoj situaciji, evo nekoliko savjeta.

Kada kazaljka temperature uđe u crveno polje pogrešno je odmah ugasiti motor, jer tada prestaje cirkulacija rashladne tečnosti (antifriza, motornog ulja) pa se stvori visoka temperatura.

Ova visoka temperatura može dovesti do oštećenja motora, a to posebno važi za turbomotore jer se turbina hladi uljem, a radi na visokoj temperaturi.

Poželjno je, ako je to moguće, da se motor ostavi da radi u leru i da se isključi klima. Ako nemate malu djecu u autu, uključite grijanje i ventilator namjestite na najveću brzinu, tako ćete značajno rashladiti motor.

Ako je moguće, otvorite poklopac motora. Nikako ne treba otvarati čep rashladne tečnsti, jer je pod visokim pritiskom a temperatura rashladne tečnosti je visoka, pa bi kod naglog otvaranja čepa moglo doći do ozbiljnih opekotina.

U slučaju da nemate kazaljku za temperaturu i da vam je auto "prokuvao", odnosno počeo da izbacuje rashladnu tečnost, treba odmah ugasiti motor. Zato prije svakog dužeg putovanja treba da provjerite stanje i količinu rashladne tečnosti i nivo ulja u motoru.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.