3.8.2024. 17:53
0
Ako sjedite osam sati na poslu, evo koliko se dnevno morate kretati da bi sačuvali zdravlje
Čuvajte se sjedilačkog načina života! Svako ko provede osam sati dnevno sjedeći za svojim stolom radi posla ili učenja trebao bi poduzeti korake kako bi sačuvao svoje zdravlje.

Potrebno je barem sat kretanja dnevno kako bi se suprotstavili negativnim posljedicama sjedilačkog načina života. Podsjetili su na to autori istraživanja objavljenog u naučnom časopisu The Lancet. Protiv sjedilačkog načina života svi bismo se trebali baviti tjelesnom aktivnošću svaki dan barem sat vremena.

Savjetuje se brzo hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. Ili vježbajte.

Tjelesna neaktivnost danas se smatra pravom globalnom pandemijom. No, svi jako dobro znamo da vježbanje pomaže u prevenciji brojnih bolesti, od prekomjerne težine preko dijabetesa do kardiovaskularnih bolesti.

Zapravo, sjedilački način života povezan je s povećanim rizikom od dobivanja dijabetesa, bolesti srca.

Stručnjaci su primijetili da je onima koji provode osam sati dnevno sjedeći, ali se istovremeno bave tjelesnom aktivnošću, manje ugroženo zdravlje od onih koji provode manje sati sjedeći, ali se ne bave sportom.

Prema stručnjacima, kako bismo bili sigurni da ćemo ostati zdravi usprkos osam sati provedenih za radnim stolom, trebali bismo se kretati 60-75 minuta dnevno.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.