9.8.2024. 21:00
2
Nema citostatika: Dok raste broj onkoloških pacijenata vlasti 'časte' sportske kolektive
U Bosni i Hercegovini raste broj onkoloških pacijenata, a manjak citostatika je hroničan. Prije Covid pandemije bilo je do 10 posto novooboljelih, sada je taj broj povećan na 30 posto, odnosno 1.500 novooboljelih godišnje.

Dok preživljavaju agoniju listi čekanja na lijek i zbog nerevidirane esencijalne liste lijekova, oboljeli se uglavnom liječe zastarjelim lijekovima. Ljekari apeliraju da oboljeli imaju pravo na liječenje i život.

“Naravno da smo ljuti na Fond, ali on isto funkcioniše na bazi cijelog seta nakaradnih pravila i u takvoj konselaciji odnosa on ne može puno bolje od ovoga. Onkologija je danas ekstremno propulzivna nauka.

Američki vodič za karcinom pluća prošle godine je 12 puta promijenjen. Uvode se nove dijagnostičko-terapijske procedure samo u jednoj godini.

Zamislite koliko se to promijenilo za pet godina u cijeloj onkologiji, a mi još nismo ušli lijekovima ni blizu u ovu dekadu”, istakao je prim. dr. Timur Cerić, šef Onkološke dnevne bolnice KCUS-a, prenosi FTV.

Nedostatak citostatika za onkološke pacijente u Bosni i Hercegovini postao je ozbiljan problem kojem i dalje nema rješenja, dok federalni premijer Nermin Nikšić planira dijeliti novac od kompanija sportskim kolektivima.

Uprkos činjenici da sport svakako zaslužuje podršku sve više zabrinjava odustvo svijesti nadležnih da su pacijenti primorani lijekove kupovati u privatnim apotekama ili van granica BiH izdvajajući velika sredstva kako bi ostali živi.

Oni koji sebi ne mogu priuštiti lijek na listi su čekanja koju pacijentice nazivaju „listom smrti“, a koja svakim danom postaje sve duža.

(NAP)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.