13.11.2024. 15:12
Svetlana Cenić bijesna nakon najave Vlade FBiH: "Pa sad kad ulazite u najobičniji granap, zalijepite 50 KM na čelo pa tek uđete. Šta to možete kupiti za taj iznos?"
Jučer je održana sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je razmatrana fiskalna politika i dohodak zaposlenih, a federalni ministar razvoja, poduzetništva i razvoja Vojin Mijatović je obećao izmjene Zakona o dohotku, a nakon toga i usvajanje uredbe o minimalnim mjesečnim primanjima radnika.
Kaže da minimalna plata neće biti 1000 KM, već da će natjerati poslodavce da radnicima isplaćuju 1200 KM.
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić je jučer u razgovoru za Source.ba portal pojasnio je da u tih 1200 KM iz Vlade FBiH računaju minimalnu platu, plus maksimalne iznose toplog obroka i naknade za prevoz, te radni učinak.
"Tih 1200 KM teorijski jeste moguće, odgovornost je na poslodavcu, ali nema tu da se neko može natjerati, izuzev, ako se to ne riješi kolektivnim ugovorima, nekim drugim propisima, pravilnicima itd", kazao je Čavalić.
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić u današnjem razgovoru za Source.ba portal naglašava da ovdje nije riječ o nikakvim fiskalnim reformama.
"Prvo, kontradiktorno je da nemaju vremena za korjenite reforme i ostalo, šta su čekali? Na vlasti su već godinu i po dana, znači imalo je vremena da se koordinira ekonomsko-socijalno vijeće, stručnjaci, javnost i da se izračuna i izbalansira šta znači šta. Ništa oni to nisu uradili i sad odjednom nema vremena, ovo što je, to je gašenje požara i oslanjanje ponovno na poslodavce i to moram reći da je krajnje cinično. Znamo mi dobro da poslodavac koji ima dobre radnike, da ih on i plaća dobro, u protivnom bi otišli, bar sada u vrijeme deficita radne snage. Znači, ono što im isplaćuju keš, sada se ovi nadaju da će isplatiti redovnim tokovima, što će reći preko računa, a da sa tih 200 KM, to im neće biti opterećeno onim svim nametima i koječemu, pa kada saberu topli obrok, pa tih 200 KM, pa platu minimalnu, e to će biti kao 1200 KM. Možda. I opet stoji možda i ako poslodavci ovo ili ono. To nikakve veze nema sa reformama, dok počne primjena, to će se jednostavno 'istopiti' i ništa neće značiti za kupovnu moć građana, apsolutno ništa. Prvo što 200 maraka nije nikakav iznos, sad kada ulazite u najobičniji granap, zalijepite 50 KM na čelo pa uđete, jer šta to možete kupiti za 50 KM? Koliko dana možete živjeti? Hajde da je barem 400 ili 500 KM da nije opterećeno, oporezovano i slično, pa hajde i onda kao slavodobitne izjave: 'Neće moći poslodavci isplaćivati ispod 1200 KM'. Nije tačno. Opet kažem nije tačno jer tamo stoji 'ako poslodavac...'", govori Cenić.
Pitali smo je i o jednokratnoj pomoći penzionerima u FBiH u iznosu od 50 KM, odnosno 100 KM u zavisnosti od iznosa penzije.
"Sa tim mogu da kupe, budući da dosta lijekova nije na esencijalnoj listi, evo ja ne znam. Naprimjer, onaj koji mora da pije Berlidion da zaštiti krvne sudove sa vrata apoteke daje 30 KM. Ali mora da daje svakog mjeseca, a ovi daju jednokratnu pomoć koja ne da im neće pomoći, nego je to samo ponižavanje. Duguju i još nisu uplatili sredstva kantonima, a ja ih pitam: Gdje su te pare? Na šta su otišle, jer ih je dočekao suficit. E sada, pošto ja pitam gdje su pare, očekujem da će me odma pitati gdje sam bila 1992. godine, pa onda ja opet pitam: 'Gdje su pare?', a onda oni kažu šta ja ovdje tražim, da sam kvazianalitičarka, da se ne razumijem u politiku, a ja opet onda pitam: 'Gdje su pare?' itd. Znate, mogu lagati sve o parama, samo mene ne mogu", rekla je Svetlana Cenić u razgovoru za naš portal.
Novinar: Ajdin Balićevac