22.9.2021. 9:35
0
Gdje mi živimo, preko 30.000 komentara zbog vakcinacije: Evo kakve uvredljive i seksitičke komentare je dobila Lana Prlić na Facebooku
Zastupnica u Federalnom parlamentu Lana Prlić (SDP) nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju uz informaciju da je vakcinisana, doživjela je javni linč na ovoj društvenoj mreži.

Jučer je u izjavi za naš portal kazala da nije htjela brisati komentare koje je dobila nakon svoje objave o vakcinaciji.






"Jučer sam odlučila zajedno sa svojim kolegama i kolegicama da ne želim da brišem te komentare i da želim da svi vide da ustvari šta se sve piše i na koji način i na koji način me vrijeđaju, ja nemam ništa protiv bilo čijeg izbora, da li se želi ili ne želi vakcinisati, ali mislim da treba tu postojati neka granica i kulture u komunikaciji sa bilo kim. Pogotovo kad mi neko kaže da je to sloboda govora, sloboda govora prestaje u momentu kada ugrožavate slobodu nekog drugog", kazala je Lana i dodala:

"Tu su se uključili razni antivakseri iz cijelog svijeta, iz Evrope, vidjela sam da tu ima dosta i stranaca. Tu je prije svega bilo uvreda naših građana i građanki, seksističkih komentara i prijetnji i tu je svega zaista bilo. Ono što je vrlo interesantno je da dosta tih profila koji su to komentarisali nisu lažni , već pravi profili. Dakle, muškarci iza kojih stoje žene, majke, djedovi, očevi. Nije mi bilo mrsko na samom početku da počnem gledati te profile, ali to je sada zaista otišlo u nedogled i to se jednostavno više ne može kontrolisati", kazala je Lana Prlić u razgovoru za Source.ba portal.


Opis nije dostupan.
Samo neki od brojnih uvredljivih komentara

Svoju podršku nakon komentara koji su stigli na adresi Lane Prlić dali su brojni građani BiH, stranačke kolege i mnogi drugi.

Danas je moja kolegica Lana Prlić putem FB pagea objavila da je pristupila vakcinaciji i pozvala građane na odgovornost, odnosno da budu savjesni i da se vakcinišu.  Nažalost, količina gnjeva, prijetnji, mržnje i seksualnog uznemiravanja u komentarima je prevazišla svaku moguću mjeru.  Međutim, mi kao društvo ne smijemo ostati nijemi na sve učestalije ovakve pojave. Jer danas je to bila Lana, sutra će biti naša sestra, majka, djevojka, supruga. 
S toga cu tražiti izmjene i dopune zakona koji reguliše održavanje javnog reda i mira koji je uputio moj drug i kolega Irfan Čengić na adresu svih 10 kantonalnih vlada, s ciljem proglašavanja internet platformi javnim mjestom
, napisao je predsjednik KO HNK Ismet Lulić.

Osvrt na napade na Prlić imao je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je na svom FB napisao: 

Ostavite žene na miru! Lana Prlić nisi sama, napisao je Mandić uz fotografiju.
 


Podrška nije izostala predjsednice KO Građanskog saveza Eleme Mujadžić.

Čitajući post Lane Prlić zastupnice u Federalnom parlamentu u vezi sa ličnom vakcinacijom, ostala sam šokirana i ogorčena na komentare koji su bili uvredljivog sadržaja.
Mogu kazati da je ovo bio javni linč.
Svojim postom je željela da ukaže na bitnost vakcinisanja kao jedinog načina da počnemo normalno živjeti. 
Neistomišljenika će uvijek biti, ali govor mržnje i prijetnje su za najveću osudu! 
Čitajujući prijašnje postove političara koji su na sličan način obavijestili javnost da su vakcinisani,  te na taj način ohrabrili građane.. komentari su bili sušta suprotnost od onih koje je Lana dobila!
Žene koje se bave politikom u BiH su linčovane govorom mržnje, tretirane bez poštovanja.
Nije ovo prvi slučaj, nažalost. 
Podrška Lani. 
Podrška svim ženama u politici
, napisala je Mujadžić.

Da se muškarcima u politici ovakvi napadi ne dešavaju ukazao je Saša Magazinovićm zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Razgovarao sam sa Lanom o zastrašujućoj količini napada i ogavnih seksističkih komentara na njenu objavu kojom poziva na vakcinaciju. Kaže da se ne osjeća ugroženom, ali da je to primjer koliko je društvo ugroženo neznanjem i primitivizmom.




Ps. Muškarcima u politici se ovo ne dešava, napisao je Magazinović.


(Admir Oručević)



 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.