25.10.2021. 12:34
0
Gore društvene mreže, Dodik u raspravi pred Porfirijem navodno 'izletio': 'Aj ne s**i!' Mektić Porfiriju riješio nedoumicu kako zvati Dodika
Ne prestaju reakcije na obraćanje patrijaha Porfirija zvanicama u Prijedoru, kada je u jednom trenutku obraćajući se prisutnima, među kojima je bio i lider SNSD-a Milorad Dodik, upitao koji termin da koristi pri obraćanju Dodiku!?

Mi znamo kako se obraća vladika vladici, patrijarh vladici i obrnuto, mi smo ovdje svi svoji i više od formalnosti smo braća, rekao je patrijarh Porfirije, a obraćajući se lično Dodiku u jednom trenutku patrijarh SPC je rekao: - Malo pre sam pitao ljude kako da te oslovim, ne znam, ako kažem predsedniče, kako kad nisi predsednik ničega ili možda jesi, upitao je patrijarh Porfirije!?





Porfirijeve riječi odjeknule su na društvenim mrežama, a među onima koji su imali šta reći bio je i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

-Za*ebava ga i pravi od njega budalu, poručio je Mektić i poslao novu poruku Profiriju:

-Zovite ga Baja, kratko je poručio Mektić.

"Ako ikome želimo zlo neka bude i nama"


Dvodnevna posjeta

Patrijarh Porfirije završio je juče dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj, prvu otkako je izabran na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve. Na kraju posjete, naveo da sve što pravoslavni srpski narod želi muslimanima Bošnjacima i katolicima Hrvatima treba i sebi da poželi.

"Ako ikom želimo zlo neka bude nama. Ako želimo zlo muslimanima Bošnjacima, neka bude nama. Ako želimo zlo katolicima Hrvatima neka bude nama. Što želimo njima neka bude i nama", napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

Ali, naveo je srpski patrijarh, ne možemo pristati ni na to da bilo ko dovodi u pitanje ono što mi jesmo, naš identitet, duhovni i nacionalni.

"Tek kad znamo ko smo, prepoznajemo ko je i bilo ko drugi. Tek tada ćemo moći da delimo svoje sa takozvanim tuđim i od njih da primamo ono što nam pružaju i tako bogatimo jedni druge", napisao je patrijarh srpski.

Posjetu Patrijrha Porfirija Banja Luci, prokomentarisao je i gradonačelnik ovog grada Draško Stanivuković.

"Izuzetno je bilo važno čuti univerzalne poruke mira, posebno u ovoj jednoj turbulentnoj političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj situaciji u kojoj se nalazi ne samo Republika Srpska nego i cijela BiH. Isto tako, povezati posjetu Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjoj Luci je ključna poruka. Važno je da razumijemo te poruke jer samo u jednom miru i dugoročnoj viziji, mi kao narod na ovim prostorima možemo da opstanemo moleći se, vjerujući, obnavaljajući i gradeći naše svetinje i držeći se u sabornosti" kazao je Stanivuković.



Rasprava pred Patrijarhom

Jučerašnja posjeta srpskog patrijarha Banjoj Luci, imala je osim duhovne, i drugi karakter, koji se dešavao u Vladičanskom dvoru gdje je bila kafa za goste, a potom i večera za odabrano društvo iz crkve i politike.

Kako BN saznaje iz krugova bliskim crkvenim velikodostojnicima, a o čemu se priča danas i po Banjoj Luci, koliko-toliko, opuštenoj atmosferi nezaobilasna tema bila je aktuelno-politička situacija tokom koje je, a ko bi drugi, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao da svoje najnovije poteze približi patrijarhu, navodeći da je "sada momenat da RS se odvoji od Muslimana i BiH", tvrdeći da je postalo neizdrživo jer "nam oni oteše sve, zemlju, vodu..."

Kazao je da problem prave i zapadnjaci, ali, kako je naveo, i neki Srbi, koje oni podržavaju. Kako tvrdi izvor BN televizije, na Dodikovu priču oštro je reagovao predsjednik PDP Branislav Borenović, koji se, takođe zajedno sa gradonačelnikom Banje Luke (op.a. Draško Stanivuković), našao u tom društvu. Borenović, je prema izvoru, prekinuo Dodika u elaboraciji i biranim riječima se obratio patrijarhu kazavši da to nije tako - što se Dodiku nije svidjelo.

Međutim, kako tvrdi izvor BN-a, koji se našao na tom mjestu, Borenović je izrekao nekoliko rečenica koje su bila kontra Dodikovim, koji ga je pokušavao prekinuti dovikujući mu:

"Šta ti znaš i tako sve, kaže, u Milinom maniru...".

Rasprava i razgovor je trajao "malo Dodik, malo Borenović, a u to su se uključili i drugi prisutni, dok u jednom momentu Dodik navodno nije rekao Borenoviću i to sve pred patrijarhom i ostalim crkvenim velikodostojnicima:

"Ajd, ne s*ri!".

Patrijrah je pokušavao da kaže da treba smirenim tonom i dijalogom rješavati nesuglasice, ali nije iznosio svoje stavove, više je slušao" tvrdi taj izvor i dodaje da je Dodik negodovao i na Stanivukovića, koji je podržao Borenovićeve stavove, kazavši da je ovo što se radi avanturizam i kockanje sa RS. Međutim, Dodik, očito iznerviran činjenicom, da nije samo on "glavni" imao je "okršaj" i sa Stanivukovićem kome je zamjerio što, kriminaluzuje njega i njegovu djecu, tvrdeći da nema afera u Srpskoj o kojima "trubi" opozicija.


Poruke iz Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer, nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, da će se Srbija usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u bh. entitetu Republika Srpska te da je Dodiku prenio “nekoliko važnih poruka” iz Evropske unije i svijeta.

“Naš stav je veoma čvrst, jasan i nedvosmislen. Molimo ih sve da razgovaramo i da rešavamo probleme dijalogom”, kazao je Vučić nakon sastanka s Dodikom u Beogradu.

Vučić je rekao da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i do “domino efekta” sa raznih strana, koje, kako je dodao, nikome ništa dobro neće donijeti.

Dodik je izjavio da će se RS politički boriti za svoja prava i da “nije spreman da za RS žrtvuje mir”.

Novinarima je poslije sastanka s Vučićem rekao da se RS namjerava politički boriti za svoja prava i da ne traži ništa “osim onoga što joj pripada”.

“Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava”, naglasio je član bh. Predsjedništva.


(Admir Oručević)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.