26.4.2023. 14:22
8
Političar iz Srbije koji je pozivao na razduživanje BiH, RS nazvao državom: "Ako bi krenula agresija iz Sarajeva na Srbe u RS-u, Vojska Srbije se mora uključiti"
Prije nekoliko dana je na Odboru za vanjske poslove Skupštine Srbije rasprava o BiH, odnosno Republici Srpskoj. Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska treba da imaju zajedničko tržište i da se radi o tri srpske države.

Na ovo je reagovao Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja koji je rekao da termin “srpski mini šengen” nije dobar, jer u BiH, i Crnoj Gori, Srbi nisu većinski narod, navodi N1. 

“Smatram da prijedlog koji je dao Bošković je neadekvatan. Korištenja izraza srpski u geografskom smislu, je problematično pogotovo na teritoriji tri suverene države, jer govorimo u suverenitetu i teritorijalnom integritetu i Srbije i Ukrajine, Crne Gore i BiH. Podsjetiću da na teritoriji Crne Gore prema posljednjem popisu živi 44 posto Crnogoraca, 28 posto Srba i 12 posto Bošnjaka. Na teritoriji BiH živi 50 posto Bošnjaka, 30 posto Srba i 15 posto Hrvata. Izraz srpski mini šengen je neadekvatan.

Mi podržavamo sve pozitivne integracije Srbije i EU i Otvoreni Balkan koje će olakšati stanovništvu svih ovih država na Zapadnom Balkanu. Spoljnu politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH prema Dejtonskom sporazumu kojeg je garant i Srbija. Ne postoji kako reče Bošković, država Republika Srpska, postoji država BiH. RS je manji bh. entitet koji se nalazi na sjeveroistoku BiH”, rekao je Zurkolić.

Predsjednik srpskog pokreta Dveri - Veličao Ratka Mladića


Boško Obradović je predsjednik i jedan od osnivača Srpskog pokreta Dveri - nacionalističke, antiglobalističke i euroskeptične stranke koja je od 2016. godine u srbijanskoj Skupštini.

Obradović je u novembar 2017. godine veličao Ratka Mladića. Tada je rekao: ''Smatram da je Ratko Mladić srpski heroj, jedan od otaca osnivača Republike Srpske kao najveće pobjede srpskog naroda u posljednjih 100 godina. Smatram da je odluka o doživotnoj kazni zatvora Ratka Mladića zapravo vrhunac djelovanja Haškog tribunala kao antisrpskog i antipravnog međunarodnog suda".

Dveri su protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju i NATO, "ulazaka ilegalnih migranata" na teritoriju Srbije i protiv nezavisnosti Kosova. Rusiju vide kao "garant očuvanja Kosova u sastavu Srbije". Protive se članstvu u EU, a Rusiju smatraju "najsnažnijim garantom očuvanja suvereniteta" Srbije.

Sve tri desne opcije su u izbornoj kampanji zastupale blagonaklon stav prema Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i kritikovale vlast što se pridružila osudi ruske agresije u Ujedinjenim nacijama. Boško Obradović je zbog toga uputio i "izvinjenje Rusiji i ruskom narodu", a učestvovao je i na protestima podrške Moskvi u Beogradu.

Boško Obradović slovi za rigidnog desničara, štaviše četnika. Taj 46-godišnji bibliotekar iz Čačka osnivač je i lider ultrakonzervativne i klerikalne, a mnogi će reći i klerofašističke odnosno četničke stranke Srpski sabor Dveri ili skraćeno Dveri.  Obradovićevi sljedbenici isključivi su po pitanju tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti, vrlo su antigej nastrojeni i svakako - ne daju ni pedlja "svete srpske zemlje" Kosova.

Zanimljivo je da je Obradović i na protestima 2019. u Beogradu Vučiću i policiji, između ostalog, uzvikivali: "Ustaše, ustaše!". Svakako je ovdašnjoj javnosti poznat po svojim fašističkim izjavama, negiranju genocida u Srebrenici..

Tako je  u jednoj srbijanskoj emisiji gdje je bila tema rat u Ukrajini kazao: 

"Da li je opravdano da se Vojska Srbije uključi, primjera radi, da zaštiti Srbe u Republici Srpskoj, ako bi krenula neka agresija na njih iz Sarajeva? Naravno da jeste. To ne da je opravdano, to je obaveza, i moralna i historijska i svaka druga".


(Admir O.)



 
8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.