24.4.2023. 10:23
7
"Kako stvari stoje, SDA ide u konfrontaciju sa Zapadom i SAD. Ko god misli da je politika SDA zadnjih 10 godina bila dobra neka podržava ovaj kurs, a ko misli drugačije neka bude sudionik evolucije SDA"
Jedan od osnivača Stranke demokratske akcije, te zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović u intervjuu za Source.ba portal je govorio o mnogim aktuelnim temama.

Aktuelna zategnuta politička situacija u našoj zemlji, Dodikove prijetnje secesijom, indolentno ponašanje međunarodne zajednice, formiranje vlasti na federalnom nivou, Kongres SDA koji bi trebao biti održan ove godine - teme su kojih smo se dotakli sa Mehmedovićem.

Source: Kako biste ocijenili trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini? Ćini se kako se predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik ponaša kao da ga niko ne može zaustaviti u njegovim namjerama.

Mehmedović: Mislim da on samo licitira i da neko plati da se zaustavi. Nikad prije ambasadori nisu govorili o hipotekama u slučaju RS...RS je prezadužena i ona je na prodaju, samo pod kojim uslovima. Važno je saznati pod kojim bi uslovima Dodik predao RS u zamjenu za dugove. Možda Turska ili Kanton Sarajevo to mogu otkupiti i onda diktirati uslove.

Source: I zaista, može li ga itko zaustaviti, te kako objasniti indolentno ponašanje međunarodne zajednice, koja ga je na kraju krajeva i dovela na vlast kao "dašak novog vjetra"? Na koncu, da li je realno takvo nešto očekivati pored naših pravosudnih institucija?

Mehmedović: Ako pogledamo period od 27 godina nakon Daytona ili još vjerodostojnije, period od 1992. onda ćemo razumjeti da je u  BiH izveden eksperiment kako bi se dokazalo da ne postoji međunarodni mehanizam koji će zaustaviti agresije i zločine i genocide  već koji će reagirati tek puno kasnije ali bez ikakvog efekta. I to je poruka državama od Balkana do Afrike i Azije, to je inicijalna kapisla za niz novih ratova. Mi smo žrtva tog koncepta. Poruka je: odluči li se neka država za agresiju, doživjeće sudbinu Srbije i Hrvatske, bez ratne odštete, bez posljedica u odnosu na presude ICTY, bez faktičkih posljedica na ekonomiju i politički smjer...Zapravo, agresija se isplati, zločini se isplate. Granica između BiH i Srbije nije još riješena uprkos Daytonu, Srbija i Hrvatska ne plaćaju BiH za korištenje vodnih resursa, a reparacija ratne štete je tabu tema. To je signal: izvršite agresiju, ništa vam se neće desiti, posegnite za terItorijom susjedne države, napravite svoje RS i Herceg-Bosne. Davno je bio "Nirnberški proces", samo je ostao u sjećanju da je neko odgovarao za zločine.

Source: Da li je Dodik zaista i spreman na secesiju, jer ako je suditi prema anketi našeg portala koju smo radili nedavno u Istočnom Sarajevu građani RS-a nisu. Naime, niti jedan građanin nije rekao da je za otcjepljenje, a uz to su se nerijetki požalili i da loše žive.

Mehmedović: 27 godina je prošlo od Daytona i medjunarodna zajednica snosi najveću odgovornost što su ljudi u RS odgajani kao dio uspjelog projekta Velike Srbije. Niko im nikad uveo sankcije zbog veličanja ratnih zločina a to nije slučajno.  Dodik je prije desetak-dvanaest godina šetao sa Plavšičkom. Neko sa Zapada mu je to dopustio i tolerisao. Da je tad smijenjen po modelu kojim je Paddy  Ashdown vršio smjene, sve bi bilo drugačije. Nekom je očito trebao model nekažnjenog veličanja zločina i model ponižavanja i bukvalno maltretiranja presuda ICTY. Napravite ICTY i onda dovedete Dodika da ga ponižava: zapravo ste dali signal da to i nije važno i nema težinu a onda ste poslali poruku svima koji žele ratovati osvajajući svoje RS i Herceg-Bosne u drugim državama da mogu na kraju biti Dodik i šetati sa ratnim zločincima i ignorisati medjunarodni sud u Hagu. To je otvaranje vrata za nove ratove i zaposjedanje teritorije u drugim državama. Dodik je upravo model koji služi za tu poruku. Ovaj scenario već na djelu gledamo u Ukrajini.

Source: Kratko ćemo i o formiranju vlasti na federalnom nivou. Kakva su Vaša očekivanja, hoće li doći do bilo kakvog dogovora, te hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt opet poseći za bonskim ovlastima?

Mehmedović: Schmidt je uspio udaljiti Bošnjake od zaštite PIC-a i OHR, i izmakao i posljednji kamenčić povjerenja u ulogu dosadašnjeg modela prisustva međunarodne zajednice u BiH. Schmidt je dizajniran da Bošnjacima ogadi međunarodnu zajednicu i međunarodni patronat preko OHR-a u BiH i dovede do razine da istorija zapamti da su Bošnjaci imali isti odnos prema međunarodnoj zajednici kao Dodik, Jelavić i Čović. Schmidt je tu da natjera Bošnjake da budu ono što su billi Dodik i Čović prema međunarodnoj zajednici. Da sve izjednači i s tim sve upiše u istoriju. Dodik 15 godina tjera OHR iz BiH, HDZ od samouprave Jelavića,  Bošnjaci će na kraju to potpisati i oprati i Jelavića i Dodika.

Source: Ove godine bi trebao biti održan Kongres Stranke demokratske akcije. Kako je prema Vašem mišljenju još uvijek aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović vodio stranku u prethodne četiri godine?

Mehmedović: Bosna i Hercegovina i njeni građani su ostavljeni na milost i nemilost upravo onima koji su počinili genocid i UZP...zapravo u Dejtonu su nagrađeni oni i dati su im mehanizmi za blokadu svih pozitivnih i državotvornih procesa u BiH, a za račun interesa naših susjeda.
Načini donošenja odluka u institucijama BiH su upravo takvi da se blokiraju svi državni interesi, iako oko njih formalno imamo politički konsenzus...(EU i NATO) i ovo traje sa manjim ili većim intenzitetom od 96. godine. Bilo je pokušaja promjene političkog narativa i raznih inicijativa za čak i izmjenu ustava, ali kako je jačao utjecaj SPC-a na politiku Srbije i njenih satelita u BiH, tako je slabio utjecaj VP. OHR-a i PIC-a, te su ponovo ojačane fašisoidne politike, čak se i Hrvatska kao umjereni susjed nakon presude za UZP, udružila sa Srbijom i ujednačila pristup  u politici prema Bosni. Pokrenuti su iz EU desničarskih krugova razni NON-PAPERI, koji su imali za cilj još više oslabiti politički utjecaj prije svega Bošnjaka, a croatiziranjem i posrbljavanjem bh. građana dodatno zacementirati podjele u BH društvu i diplomatski uspostaviti narativ po kome je u Bosni problem 2 miliona muslimana, (sjetimo se izjava Kolinde, Orbana, Milanovića, Janše, ...).da ne spominjemo Vučićeve sve desničarske pokrete koje je on napravio, i koje očigledno više ni sam ne može kontrolirati...te su obračuni u Srbiji postali svakodnevica. Pristajući na ovu perfidnu igru, ali i uz svesrdnu finansijsku podršku SRB i CRO, u igru se uvode razni predstavnici velikih sila, od Lajčaka, Palmera, Escobara...Danas smo tu gdje jesmo sa svim ovim izazovima..Pojavljuje se u političkom diskursu novost...anti zapadne politike, pa čak i anti američke, što Bosnu dovodi u veoma težak položaj na međunarodnom planu. Kako sada stvari stoje, SDA ide u konfrontaciju sa Amerikom i Zapadom. To nije dobro. SDA mora donijeti odluku da li će ići u konfrontaciju sa Amerikom i Zapadom i šta je alternativa, ko može BiH pomoći u prevazilaženju iregionalnih problema, jer nisu prestali velikodržavni projekti na Balkanu. Ušli smo u fazu kad se prema Americi i Zapadu odnosimo kao i Dodik. To Dodiku ide na ruku. Ko god misli da je politika SDA zadnjih 10 godina bila dobra neka podržava ovaj kurs, a ko misli drugačije neka bude sudionik evolucije SDA.
SDA rukovodstvo je imalo nekoliko ključnih poluga u svojim predsjedničkim rukama, Vladu, Federaciju, diplomatiju, OSA-u, sigurnost....propuštena je povijesna šansa da se ojačaju institucije BiH, kao i pozicija BiH na međunarodnom planu, nisu izgrađeni diplomatski kanali koji bi olakšali upravljanje BH državom. Unutarnje podjele, prije svih etničke su ojačane, što je loše po budućnost bh. društva. Mnogi su otišli iz SDA koji su upravo kreirali loš ambijent i imali snažan utjecaj u SDA, danas su u drugim političkim opcijama, i tvrdokorno se supotstavljaju SDA, to je loše po Bosnu i Hercegovinu. Mnoge negativne pojave koje su obuzele SDA ali i druge političke stranke su dodatno ugrozile opstojnost BiH.  Mnogo bolje se SDA može pozicionirati na političkoj sceni. Sa partnerima koje treba definisati prije izbornog procesa SDA i partneri moraju imati 500.000 glasova, sa posebnim osvrtom i težinom iz RS-a. To je realno izvodljivo i to je moj cilj. Tada bi se eliminisali stalni nasrtaji na BiH, na bosanske građane iz RS-a. Političke tenzije bi se umnogome smanjile, to bi bio početak obnove i izgradnje bosanske nacije, to očekuju i priželjkuju mnogi građani BiH, svih etničkih grupa. Izmjene Ustava-građanskog, sigurnost življenja, ekonomija-dokazano da možemo, energetska neovisnost, povratak mladih u BiH, jačanje diplomatske podrške Bosni i Hercegovini...samo su neki od koraka koji imaju realnu osnovu za budućnost bosanskog društva i države.  Bosna je država nacija svih njezinih građana. Ona se može ostvariti kao građanska republika! Time se kazuje da ona nije puka „tronarodna“ ili „troplemenska“ zajednica bez vlastite supstancije, nego cilj da se zaokruži i traje kao država slobodnih i ravnopravnih građana. Zato je njena ideja – Bosna je bosanska! Oko ove ideje se može ujediniti bh.  društvo.

Novinar: Ajdin Balićevac

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.