24.8.2023. 8:44
0
Kako je došlo do avionske nesreće u kojoj je stradao Prigožin: Navodno u posljednji tren ukrcana kutija skupog vina u kojoj je mogla biti bomba
U avionskoj nesreći koja se desila u ruskoj regiji Tver kod mjesta Kuzhenkino stradao je šef plaćeničke grupe Wagner Jevgeni Prigožin.

U avionu je bilo još devet osoba, a među njima i i Dmitrij Utkin, često navođen kao osnivač ili suosnivač Wagner grupe.

Osim njih dvojice u avionu su se nalazili još neki bitni komandanti Wagner grupe.

Naime, ruska državna uprava za zračni promet Rosaviatsia objavila je listu putnika aviona koji se srušio. 

Ovo su sve osobe koje su se nalazile u avionu:

Propustin Sergey
Makaryan Evgeniy
Totmin Alexander
Chekalov Valeriy
Utkin Dmitry
Matuseev Nikolay
Prigozhin Evgeniy

Članovi posade:

Levshin Aleksei, pilot;
Karimov Rustam, kopilot;
Raspopova Kristina, stjuardesa.

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom jučerašnjem izvještaju navodi da je Prigožin najvjerojatnije u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao "plan da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi". 

Činjenica jest da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Wagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne se plaćenike uveliko povezivalo s ratnim zločinima u Cnetralnoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom pogođenim Nigerom.

Prigožin se 21. augusta nakon dugo vremena obratio s ‘vrućeg afričkog pijeska‘.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage.

“Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi”, piše ISW.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin jučer vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao.

Nexta donosi nekoliko mogućih verzija ove nesreće.

1. Avion oboren od strane protivzračne odbrane.

Telegram kanal "Siva zona", povezan s Wagnerom, odmah je napisao da je poslovni avion oboren vatrom protivzračne odbrane.

"Lokalno stanovništvo prije pada aviona čulo je dva rafala tipična za protivzračnu odbranu, a ovo potvrđuju tragovi inverzije na nebu u jednom od videa, kao i riječi 'direktnih očevidaca'". 

Verzija o pogrešnom lansiranju protivzračne rakete mogla bi biti odabrana kao glavna, prema Telegram kanalu Rybar povezanom s ruskim Ministarstvom odbrane.

2. Eksplozija

Druga verzija je eksplozija u avionu. Neki mediji povezani s Kremljem, poput "Cargrada", su poslije počeli izvještavati da će se pad aviona pokušati prikazati kao eksplozija u avionu.

"Navodno postoje svjedočanstva da su u zadnji trenutak na avion ukrcali određeni dar u obliku kutije skupog vina. A sada se radi na verziji da bi u toj kutiji mogla biti bomba", piše kanal i poziva se na svoj izvor.

3. Ostale verzije

"Razmatraju se sve verzije onoga što se dogodilo, uključujući pogrešku pilotiranja, tehničke kvarove i vanjski udar", rekao je za RBC izvor u agencijama za provođenje zakona. Istražni odbor otvorio je slučaj kršenja pravila rada zračnog prometa.

4. Iscenirana smrt

Propagandistica Margarita Simonyan napisala je na svom Telegram kanalu da "među razmatranim verzijama" pada Prigožinovog aviona postoji i verzija insceniranja njegove smrti. Publikacija "Current Time" i niz drugih ruskih medija podsjećaju na dva slučaja kada su mediji izvijestili o smrti vlasnika Wagnera. 

2019. su pisali da je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u Kongu, a 2022. u Popasnaji, Luganska oblast.

Biden: Ne dogodi se puno stvari u Rusiji iza koje ne stoji Putin

Američki predsjednik Joe Biden sinoć je iz Nevade komentarisao pad aviona  u kojem je bio Jevgenij Prigožin, šef Wagnera. 

Biden je tako kazao kako ga vijesti ''nisu iznenadile'', a kada su ga novinari upitali smatra li da je Putin odgovoran, Biden je odgovorio:

"Ne dogodi se puno stvari u Rusiji iza koje ne stoji Putin."

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.