29.4.2023. 18:12
3
Lejla Njemčević: "Za mene sada slijede najbitnija takmičenja u sezoni, cilj mi je zadržati poziciju prve biciklistkinje svijeta"
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević zauzela je prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking listi nakon posljednjeg upisa bodova.

Inače, ovo je drugi put da Lejla u svojoj karijeri zauzme prvo mjesto na UCI ranking listi, sa 1.178 bodova. Na drugom mjestu ove godine je Stefanie Dohrn iz Njemačke sa 1.168, a na trećem mjestu Italijanka Peretti Claudia sa 1.128 osvojenih bodova. 

U razgovoru za portal Source Lejla nam otkriva šta je ono što je njen najveći motiv i osnovni pokretač koji je tjera naprijed, kako izgledaju njeni treninzi te koliko odricanja ili posvećenosti je potrebno da bi ostvarila ovako impresivne rezultate. 


SOURCE.ba: Nakon posljednjeg upisa bodova, zauzeli ste prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking listi. Zaista impresivni rezultati i ovim putem Vam želimo uputiti iskrene čestitke tim povodom. Ono što nas zanima na samom početku je šta je ono što je Vaš najveći motiv i osnovni pokretač koji Vas tjera naprijed?

Lejla Njemčević: Hvala vam na čestitkama. Moj najveći motiv je da se svojim rezultatima zahvalim ljudima koji su moja podrška, i koji su uz mene moju čitavu karijeru. Osjećam se kao da sam za sebe ostvarila dovoljno uspjeha, ali da su ljudi koji stoje uz mene ipak zaslužili još medalja sa Evropskog ili Svjetskog prvenstva.

SOURCE.ba: Kako izgledaju Vaši treninzi, koliko dana ili sati u sedmici trenirate? Koliko to generalno zahtjeva posvećenosti, ali i odricanja s druge strane?

Lejla Njemčević:  Moji treninzi su jako raznoliki, budući da je i svaka utrka posebna u zavisnosti od terena, tako da je svaki dan drugačiji. U prosjeku treniram od 4 do 6 sati dnevno, a treninzi su na brdskom, cestovnom biciklu ili treninzi snage. Sadržaj treninga se uveliko razlikuje i u ovisnosti od perioda godine u kojem se nalazim. Kada traju pripreme za sezonu, vozim duže treninge sa slabijim intenzitetom, a kako se utrke pibližavaju, treninzi su specifičniji i repriziramo narednu utrku koju ću voziti. Posvećenost mora biti potpuna, na treningu, oporavku, planiranju obaveza, planiranju dnevnih obroka, ishrane tokom treninga, tako da je profesionalni sportista mora 24 sata dnevno biti posvećen svome cilju. Odricanja je mnogo, međutim ja se više ne osjećam kao da se odričem mnogo stvari, za mene je to način života koji sam izabrala i koji izuzetno volim.

SOURCE.ba: Da li imate određeni režim kada je u pitanju Vaša ishrana? Kako recimo izgleda Vaš dnevni obrok? Da li postoji nešto što je obavezno na Vašem meniju, a šta je ono što ne konzumirate nikako?

Lejla Njemčević: Moja ishrana je jako precizna i jednostavna. Za doručak jedem cjelovite žitarice, kuhana jaja i raženi hljeb, za ručak složenje ugljikohidrate poput tjestenine, riže i krompira zajedno sa bijelim mesom i zelenom salatom, a za večeru jedem kus kus ili proso sa proteinima i kuhanim povrćem. Ishranu prilagođavam treningu koji imam taj dan, a tokom treninga jedem krutu i tečnu hranz svakih 40-50 minuta. Od namirnica konzumiram sve osim crvenog mesa. Izbjegavam proste ugljikohidrate, osim na treningu, tako da uopšte ne konzumiram nikakvu vrstu slatkog.





SOURCE.ba: Šta je bio Vaš najveći dosadašnji izazov u karijeri?


Lejla Njemčević: Moj najveći izazov je bilo puknuće ligamenta na koljenu koje mi se desilo tokom utrke u Ruminiji prije 6 godina. Nisam bila sigurna da ću se više ikada moći baviti biciklizmom i oporavak je trajao pola godine.

SOURCE.ba: Šta je ono na što ste najviše ponosni?

Lejla Njemčević: Najviše sam ponosna na sveukupan uspjeh u mojoj korijeri koji sam ostvarila zajedno sa mojim trenerom i suprugom Amarom Njemčevićem. Pri tome ne mislim samo na rezultate, nego sveukupan napredak koji smo tokom 12 godina napravili u biciklizmu i što smo tokom svih godina zadržali veliku dozu entuzijma i želju za dalje bavljenje sportom. Teško je povjerovati da prije 12 godina nismo imali osnovne uslove za trening, poput bicikla i mogućnosti odlazka na utrke. 

SOURCE.ba: Koji su Vaši planovi za period koji je ispred Vas? Koje je Vaše naredno takmičenje i koliko je ono značajno za Vaš sveukupni plasman?


Lejla Njemčević: Za mene sada slijede najbitnija takmičenja u sezoni, Svjetski kupovi, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Moja naredna utrka je Svjetski kup u Češkoj i jako je bitno da na svakoj utrci imam odličan rezultat kako bi mogla zadržati poziciju prve biciklistkinje svijeta.

SOURCE.ba: I za kraj, poruka za kraj za sve naše čitaoce - šta je ono što je iz Vaše perspektive ključno za uspjeh?

Lejla Njemčević: Mnogo rada i konstantnost kroz duži vremenski period. Osim toga i brza prilagodba neočekivanim okolnostima, jer uvijek se dešavaju stvari koje ne planiramo, samo je pitanje kako se nosimo sa njima.




Razgovarala: Aldina Rovčanin 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.