22.2.2024. 18:52
0
Ovo je automobil koji je Putin poklonio Kim Jong-unu: Pogledajte unutrašnjost
Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je automobil svom sjevernokorejskom kolegi Kim Jong-unu, objavili su u utorak sjevernokorejski državni mediji. To je još jedan znak zatopljavanja odnosa između dviju zemalja, što je izazvalo zabrinutost širom svijeta.

Automobil ruske proizvodnje za Kimovu ličnu upotrebu isporučila je u nedjelju ruska delegacija, izvijestila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kimova sestra i visoka dužnosnica Pjongjanga Kim Yo Jong zahvalila je Putinu u ime svog brata i rekla da "dar služi kao jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa između najviših zvaničnika Sjeverne Koreje i Rusije".

Međutim, kakav je to automobil poklonio Putin? Prema svemu sudeći, radi se o modelu Aurus Senat, koji proizvodi kompanija Aurus Motors, osnovana tek 2018. godine, ali usko vezana za državni automobilski institut NAMI, koji se bavi razvojem vozila više od jednog stoljeća.

Godine 2013. NAMI je započeo razvoj novog ruskog predsjedničkog državnog automobila, koji je trebao zamijeniti tada aktualni Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard, a 2018. ta su vozila i predstavljena u liniji Aurus Kortezh. To uključuje sedan i limuzinu Senat, karavan Arsenal i SUV Komendant.

Bazna cijena 300 hiljada dolara

19. februara 2019. rusko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je da će kompanija Tawazun Holding, sa sjedištem u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uložiti u 36% udjela. Civilnu verziju Senata proizvodi zajedničko poduzeće kompanija NAMI i LiAZ. Maloprodajna cijena najprije je bila 10 miliona rubalja (160 hiljada dolara), ali je 2021., još prije prvih isporuka, povećana na čak 20 miliona rubalja, odnosno 300 hiljada dolara.

Međutim, automobil koji je poklonjen sjevernokorejskom moćniku sigurno je znatno skuplji od toga, i to iz mnogih razloga. Naime, sigurno je blindiran (nevjerovatnije razinama VR 8 ili VR10), što može i udvostručiti cijenu samog automobila, a o razini opreme zadužene za komfor nije potrebno ni govoriti.




Automobil je dugačak 6 metara i 62 centimetra, širok je više od dva metra, a masa vozila zbog dodataka za blindiranje mora biti enormna. Neke pretpostavke kažu i 6 tona.

Limuzinu pokreće motor u čiji su razvoj bili uključeni Porsche i Bosch. Riječ je o V8 motoru obujma 4.4 litre s dva turbo-punjača koji razvija 598 KS. Zanimljivo, riječ je o hibridnom vozilu koje ima i elektromotor snage 63 KS. Snagu na stražnje točkove prenosi automatski mjenjač s devet stepeni prijenosa, specijalno razvijen upravo za ovaj automobil.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.