23.7.2024. 9:30
0
Evropska komisija objavila upozorenje: Meta želi zaraditi novac od vaših ličnih podataka
FOTO: ilustracija
Evropska komisija objavila je u ponedjeljak upozorenje za građane EU upozoravajući korisnike Facebooka i Instagrama na nepoštenu praksu kojom Meta nastoji da "prevari" korisnike da im daju pristup ličnim podacima.

“Korisnici Facebooka i Instagrama moraju odabrati da li će se pretplatiti uz naknadu ili pristati na Meta koristeći svoje lične podatke – i zarađivati od toga.

Ova praksa može dovesti u zabludu korisnike širom EU.

EU potrošači mogu donositi informirane odluke i mi poduzimamo mjere da zaštitimo to pravo", objavila je Evropska komisija na X platformi.

Šta je uradila Evropska komisija?

U ponedjeljak je Mreža za saradnju u zaštiti potrošača (CPC) poslala pismo nakon zabrinutosti da bi Metin model 'plati ili prihvati' mogao kršiti zakone EU o zaštiti potrošača.

Komisija je koordinirala akciju koju je vodila francuska Generalna uprava za konkurenciju, pitanja potrošača i prevenciju prevara.

Akcija je počela 2023. godine, odmah nakon što je Meta preko noći zamolila potrošače da se pretplate na korištenje Facebooka i Instagrama uz naknadu ili da pristanu da Meta koristi njihove lične podatke kako bi im servirala personalizirane oglase, omogućavajući Meti da zaradi novac.

Ključni elementi akcije protiv Mete:

Obmanjivanje potrošača korištenjem riječi "besplatno", dok za korisnike koji ne žele da se pretplate uz naknadu, Meta zahtijeva od njih da prihvate da ova kompanija može zaraditi novac koristeći njihove lične podatke kako bi im servirala prilagođene oglase.

– Zbunjujući korisnike zahtijevajući od njih da se kreću kroz različite ekrane u Facebook/Instagram aplikaciji ili webu i kliknu na hiperveze koje ih zatim preusmjeravaju na različite odjeljke kao što su Uslovi korištenja usluge ili Politika privatnosti.

– Korištenje nepreciznih izraza i jezika, kao što su "vaši podaci" za upućivanje na "osobne podatke" potrošača ili sugeriranje da potrošači koji odluče platiti neće uopće vidjeti oglase, dok i dalje mogu vidjeti oglase koji se povezuju sa sadržajem koji se dijeli putem Facebooka ili Instagram od strane drugih članova platforme;

– Pritisak na potrošače koji su do uvođenja novog poslovnog modela oduvijek besplatno koristili Facebook/Instagram i kojima Facebook/Instagram često čini značajan dio njihovog društvenog života i interakcija da naprave trenutni izbor, bez prethodnog upozorenja, dovoljno vremena i prava prilika da procijene kako bi taj izbor mogao uticati na njihov ugovorni odnos sa Metom.

Šta je sljedeće?

Meta ima rok do 1. septembra 2024. da odgovori na dopis mreže CPC i Komisije i predloži rješenja.

Ukoliko Meta ne preduzme potrebne korake da riješi postavljena pitanja, organi CPC mogu odlučiti da preduzmu mjere, uključujući i sankcije.

(Erna H.)

EUMETA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.