Advokatica Senka Nožica o Nenadu Nešiću prije godinu dana: "Kako se ljudima poput njega može vjerovati? Ne, nikada"
U ulozi advokata Nenada Nešića, državnog ministra sigurnosti koji je uhapšen u četvrtak, našla se advokatica Senka Nožica iz Sarajeva. Nožica je jučer na ročištu u Sudu BiH traži da se Nenad Nešić ne pritvara, što se, ispostavilo se, Sud nije uvažio.
Kao argumente kontra pritvora Nožica je rekla da je Nešić (inače osumnjičen za teške koruptivne radnje) politička meta, a da su ostala dva osumnjičena za koje je predložen pritvor (kasnije i dosuđen), Mladen Lučić, direktor firme Legend i Milan Dakić, direktor firme Putevi Republike Srpske kolateralna šteta.
Nožica je jučer tvrdila i da se ne može vjerovati i dvojici svjedoka u ovom predmetu, jednom od osumnjičenih Mirku Pandureviću i ranije ispitanom Sanjinu Avdiću, koji je ispitan 2023. godine, a uhapšen 2024. Senka Nožica zamolila je Sud da svojom odlukom o određivanju pritvora ne doprinosi ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH.
Nakon što je obznanjeno da advokatica Senka Nožica zastupa Nešića, na društvenim mrežama danas se pojavio razgovor od prije godine u kojem je Senka Nožica u izjavi za portal RadioSarajevo kazala kako se “osjeća vrlo nesigurno u državi u kojoj je ministar sigurnosti Nenad Nešić”.
Naime, nakon što su bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uhapšeni i privedeni u ponedjeljak, 19. decembra 2023., pojavila se lažna informacija da je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privedena i advokatica Nožica. U širenju te lažne informacije tada je učestvovao i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, prenosi Fokus.
“Nisam ni bila u SIPA-i a da ne kažem da sam privedena. To što je Nenad Nešić rekao za mene je čista laž. Kako građani Bosne i Hercegovine mogu ubuduće vjerovati jednom takvom političaru poput Nenada Nešića, koji je povrijedio mene, moju porodicu i advokatsku firmu u kojoj radim”, kazala je tada.
“Nenad Nešić je sinoć htio da napravi veću aferu nego ona što jeste. Htio je da sa mojim imenom da sam uhapšena pokaže kako se to radi u bošnjačkom političkom miljeu. Odakle mu samo ideja da mene spomene!? Ko mu je to rekao!? Valjda kao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine ima dovoljno saradnika koji mogu provjeriti…” rekla je tada između ostalog.
“Pazite, molim vas, kada vam ministar sigurnosti kaže da je uhapšena Senka Nožica, običan građanin to vjeruje. Zašto? Zato što vjeruju što govore naši političari. A jedan od njih je i ministar – Nenad Nešić. Ja ću javno ispričati ovu priču svima, kako se ljudima poput Nenada Nešića uopće može vjerovati!? Ne, nikada”, poručila je prije godinu dana advokatica Senka Nožica, koja trenutno zastupa upravo uhapšenog ministra Nešića.