Malo šta se može porediti s mirisom domaćeg hljeba, peciva ili pogače... Zato, neka vam ne bude mrsko odvojiti malo vremena i počastiti se maslinovom pogačom, koja je osim što predobro miriše, i vrlo ukusna.
Sastojci:
500 g brašna
120 ml jogurta
200 ml tople vode
50 ml maslinovog ulja
1 kašika šećera
1 kašika soli
kvasac:
50 ml vode
20 g svježeg kvasca
premaz:
20 ml mlijeka
20 ml maslinovog ulja
20 g susama
dodatno:
kim
U šerpici zagrijte vodu, pa u njoj rastopite svježi kvasac. Tu smjesu, potom, ulijte u brašno, pa dodajte još šećer, so, toplu vodu, jogurt i maslinovo ulje.
Umijesite tijesto i ostavite ga na toplom oko pola sata. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, maslinovo ulje i susam.
Tijesto, potom, prebacite u tepsiju, pa ga premažite uljem i mlijekom. Pogaču pospite susamom i kimom, te je pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.