31.7.2017. 19:14
1
Škrijelj: Sarajevskom univerzitetu sprema se teška situacija
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obratio se zastupnicima u Skupštini KS i kazavši da mu je žao što mu nije data šansa da provede mandat na platformi koju je predstavio prilikom izbora za rektora, piše agencija Patria.

- Ovaj zakon nije prihvatljiv iz više razloga. Neka kreatori pogledati članove gdje se u istom zakonu navodi da i Senat i UO može smijeniti rektora član 133. i član 154. Potpuno kontradiktorni stavovi, ono što važi za druge univerzitete ne važi za UNSA-u. To ukazuje na otimanje autonomije. Pokušava se napraviti novi aršin. Neprihvatljiv je i zbog neriješnih pitanja finansiranja. Finansira se na temelju granta i on nije budžetski korisnik. A donosi se zakon kojim se uvodi u trezor. Mi nemamo garanciju koliko ćemo biti finansirani. Javni univerzitet se u drugim zemljama finansira iz budžeta i to je jasno  propisano, a koliko samostalnih sredstava treba osigurati.

Škrijelj je pitao ko će pokriti dug Farmaceutskog fakulteta koji je skoro 10 miliona KM. Nastao je od 2002. do 2013. godine.

- Uklapanjem na jedan račun mislite li da ćete to staviti na račun UNSA-e.

Rektor je potvrdio da je UNSA pala za 180 mjesta na listi univerziteta, ali i da su za 420 mjesta popravili se gledajući naučne reference.

- Pred Univerzitetom u Sarajevu s obzrom da se zakon donosi u vrijeme godišnjih odmora, a ukoliko se usvoji zakon sprema se teška situacija. Ko ne vjeruje u to će se uvjeriti vrlo brzo - kazao je Škrijelj.

Ponovio je da program koji je napravio više nije održiv jer je napravljen prema važećem zakonu. 

(NAP/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.