6.10.2017. 14:55
0
Čavić: Zbog 'bahate' vlasti RS ostala bez glavne revizije
Opozicija je danas na sjednici Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske (RS) upozorila da Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a od 12. oktobra neće biti u mogućnosti da adekvatno funkcionira, zbog stupanja na snagu odluke Narodne skupštine o prihvatanju ostavke glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića, ali bez imenovanja osobe koja bi obavljala te funkcije.

Upozoravali smo vlast, rekao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, da će RS doći u ovu situaciju te da najmanje dva mjeseva neće imati Glavnu službu za reviziju javnog sektora.

Podsjetio je i da je glavni revizor RS-a Duško Šnjegota pismom upozorio institucije RS-a u kakvu situaciju dolazi Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, jer je vladajuća većina 13.septembra prihvatila njegovu i ostavku njegovog revizora, koja stupa na snagu 12.oktobra, a da nije proveden izbor novih rukovodnih ljudi u reviziji.

Duško Šnjegota je u pismu obavijestio skupštinsko rukovodstvo te poslaničke klubove da od 12. oktobra nema pravo da pristupi službenim prostorijama niti na bilo koji način utiče na funkcionisanje Glavne službe za reviziju. Istovremeno, navodi se u pismu, zamjenik glavnog revizora, koji je na tu funkciju došao iz reda zaposlenih u ovoj službi, od tog datuma ostaje bez rasporeda na bilo koje radno mjesto.

Čavić je u izjavi novinarima ustvrdio da je vlast sve ovo uradila da se ne bi raspravljalo o izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini i nalazima revizije.

-U namjeri da što prije otjeraju čovjeka s posla, a nakon što su ga natjerali da da ostavku, 'bahate' vlasti su zaboravile šta zakon propisuje – rekao je Čavić dodajući da je opozicija stalno upozoravala na nezakonitosti koje prave vlasti RS-a i traži da se sistem poštuje.

Iako je Kolegijum na prošloj sjednici zaključio da će ministri odgovoriti na sva pitanja poslanika, to se nije dogodilo, rekao je Čavić ističući da nije dobio odgovor kolika su mjesečna primanja ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.