9.1.2023. 19:32
1
Vedad Deljković iz SDA bi uskoro trebao postati dogradonačelnik Sarajeva: Mora napustiti stranku ukoliko želi biti izabran
Polahko se sklapa diplomatska slagalica BiH. Sve su glasnije informacije da bi umjesto Bisere Turković na čelo Ministarstva vanjskih poslova mogao doći Elmedin Konaković. Kao jedan od budućih ambasadora spominje se i Haris Bašić član NiP-a aktuelni dogradonačelnik Sarajeva. Haris Bašić je od 2015. do 2018. bio ambasador BiH u Kraljevini Danskoj, te nerezidentni ambasador BiH za Litvaniju i Latviju.

Od 2010. do 2015. bio je savjetnik i šef Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a obavljao je i funkciju ministra privrede u Vladi KS u mandatu 2018.-2020.

Haris Bašić je i u predizbornoj kampanji iskazivao jasne ambicije za povratak u diplomatiju.

Kako mediji nezvanično prenose, najozbiljniji kandidat za poziciju dogradonačelnika Sarajeva Vedad Deljković, aktuelni šef kluba vijećnika SDA koji bi morao napustiti tu stranku ukoliko želi biti izabran.

S obzirom da Deljković već duže vrijeme osigurava da odluke na Gradskom vijeću prolaze jednoglasno, da ima izuzetno dobru saradnju sa gradonačelnicom Benjaminom Karić (SDP), ali i Irfanom Čengićem (SDP) ovakav rasplet je očekivan.

Deljković je inače bio jedan od najbližih saradnika Elmedina Konakovića, još iz vremena kada je Konaković bio član SDA, a bliskost su zadržali do danas.

Istovremeno Izvršni odbor OO SDA na čijem čelu je bio Abdulah Skaka je u januaru 2022. donio odluku o isključenju iz članstva šefa kluba Gradskih vijećnika SDA Vedada Deljkovića.

Kako je Deljković tada rekao Izvršni odbor na čijem čelu Abdulah Skaka, ovakvu odluku opravdao je glasanjem u Gradskom vijeću.

– Nije SDA ničije privatno vlasništvo, a pogotovo ne neuvjerljivog Abdulaha Skake. Ovakvim potezima dodatno pokušava oslabiti SDA u Starom Gradu i Sarajevu, a koja je već 10 godina talac njegovih ambicija, koje nisu usklađene s njegovom kondicijom. Za vrijeme Skakinog vođenja SDA Stari Grad uz sve resurse je ostvario loše rezultate i kandidat za člana predsjeništva SDA je redovno gubio od kandidata SBiH, SDP-a, DF-a i SBB-a – kazao je Deljković.

Istakao je da se radi o samovolji Abdulaha Skake u donošenju odluke o njegovom isključenju, a na pitanje šta je motiv on je odgovorio “da ne budem povjerenik”.

Deljković bi istupanjem iz SDA sasvim sigurno oslabio ovu stranku jer bi za njim krenulo još nekoliko vijećnika.

(A. Balićevac)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.