17.6.2023. 14:45
0
Osmanović na Borijama: Armija RBiH ne nosi prefiks agresora, ponos je bio tada stati na pravu stranu
Evociranjem uspomena na period prije 31 godinu, danas je svečanom manifestacijom obilježena godišnjica formiranje Druge brdske brigade 1. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na spomen obilježju “Borije” prisutni su odali počast svim šehidima i poginulim braniteljima koji su izgubili živote od ruku agresora.

O važnosti opominjanja, pamćenja danas je Borijama govorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kazavši kako se i danas, 31 godinu kasnije, susrećemo sa govorom mržnje.

“Kada kažem da zajednički svjedočimo kulturi sjećanja, istovremeno želim da tu istu kulturu podignemo na još veći nivo, kako bismo prkosno dokazali da smo opstali i da mi ne nosimo prefiks agresora, te da u našoj historiji pamtimo heroje. Koliko ovakvih datuma pamti naša domovina u svojoj časnoj odbrani, koliko smo žrtava dali, da bismo danas svjedočili mržnji i nepokajanju presuđenih ratnih zločinaca za uništene porodice i domove. Ponos je bio tada stati na pravu stranu i biti dio bosanskog čuda otpora, a danas svjedočiti bosanskom čudu opstanka”, kazao je ministar Osmanović.

Na inicijativu zastupnika u Skupštini KS Irfana Čengića, koji je prisustvovao obilježavanju na Borijama, na ovoj lokaciji bit će izgrađen i Dom sa Spomen-sobom, koji će trajno svjedočiti kulturi sjećanja. 

Prema riječima ministra Osmanovića, resorno ministarstvo će u narednom periodu podržati ovaj projekt.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i Ahmed Kulanić direktor JU “Fond Memorijala KS”, te Hilmo Kovač predsjednik Saveza brigadnih udruženja 1. Korpusa Armije RBiH, kao i vijećnici Starog Grada. 

Spomen-obilježje na Borijama pamti imena 172 šehida i poginula borca. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.