20.6.2023. 15:05
0
Dodik: Tražimo da Ustavni sud ukine odluku do petka do 12 sati
FOTO: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg
"Pozvao sam na sastanak zbog odluke Ustavnog suda i smatramo da je ovo antidejtonsko ponašanje i da je Ustavni sud dio podmuklog plana urušavanja Republike Srpske koji traje duže vrijeme i da su pokazali da nemaju dobre namjere prema RS i konstitutivnom narodu", poručio je danas nakon sastanka predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ruše odluku o konstitutivnosti koju je sam donio, ponaša se bahato i antisrpski i želi da Srbe majorizira da mjere da ih isključe ih procesa odlučivanja”, kazao je Dodik.

“Tražimo da Ustavni sud ukine do petka u 12 sati odluku donesenu juče i da donese odluku da neće odlučivati o bilo kom pitanju i u bilo kojoj proceduri sve doj se ne donese zakon o Ustavnom sudu u BiH”.

Do petka u 12 sati očekuju tu odluku. Ukoliko ne bude te odluke predsjednik RS će već danas zatražiti savjetodavnu odluku Ustavnog suda RS.

Ako se odluka ne donese, kaže Dodik, oni su zakazali sjednicu NSRS za utorak 27. juna na kojoj će se donijeti:

“Zakon o nsprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS i bezbjednosnoj i pravnoj zaštiti lica,

Da NSRS usvoji u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi na odlučivanje PS BiH taj zakon“, kazao je Dodik.

“Donijećemo odluku o pokretanju izrade i usvajanja novog Ustava RS u roku od 90 dana. NSRS će donijeti zaključak kojim potvrđuje sve ranije odlike u vezi sa antiustavnim djelovanjem Ustavnog suda, OHR-a. Ovo je dokaz da odluka o neustavnom djelovanju ne stanuje u RS. Sve podsjeća na sjednicu i 1991. na kojoj sam prisustvao“, kazao je Dodik.

“Republike Srpske nema bez imovine, Republike Srpske nema bez institucija resursa naroda i vlasti koju podržava narod”, dodao je.

Na vandrednoj sjednici, Ustavni sud je izbrisao član koji je propisavao da sjednicama na kojima se odlučuje o pitanjima ustavnosti zakona, moraju prisustvovati najmanje jedan sudija iz Republike Srpske i tri sudije iz Federacije BiH.

To znači da će plenarne sjednice ubuduće moći da budu održane i ako u Ustavnom sudu BiH ne bude nijednog sudije iz Republike Srpske, navodi Radio Slobodna Evropa.

Od devet sudija Ustavnog suda BiH, četiri imenuje donji dom parlamenta Federacije BiH (u praksi, po dva Bošnjaka i Hrvata), a dva Skupština Republike Srpske (u praksi, dva Srbina). Tri sudije imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i to su stranci koji ne mogu biti državljani susjednih zemalja, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.