20.6.2023. 15:10
0
Lendo: Izjava Grlić Radmana potvrda je da je Schmidt pogodovao HDZ-u nauštrb Bošnjaka
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman posljednjom izjavom o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta još jednom je potvrdio da su one išle isključivo u korist jednog naroda, a na štetu Bošnjaka, smatra potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

"U okolnostima u kojima je suspenzijom Ustava FBiH u potpunosti zaobiđena volja bošnjačkog naroda, Grlić Radmanova tvrdnja da je nakon tih odluka 'položaj hrvatskog naroda puno bolji' dokazuje da je cilj intervencija bio isključivo pogodovanje Hrvatima, odnosno HDZ-u BiH čiji su kadrovi, kako je to kazao hrvatski ministar vanjskih poslova, zastupljeni na svim nivoima vlasti.
Odluke visokog predstavnika ne samo da su HDZ BiH učinile neizostavnim dijelom vlasti, već su toj stranci omogućile da biraju s kim će praviti vlast, neovisno o izbornom rezultatu i masovnosti podrške bošnjačkog naroda.

Potvrđuje to i činjenica da aktuelnu nametnutu Vladu FBiH podržava tek jedna trećina izabranih zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH, i to ona trećina koja je očigledno spremna na štetne ustupke HDZ-u BiH.

Pogodovanjem jednoj političkoj stranci, uz izostanak bilo kakve intervencije u entitetu Rs, visoki predstavnik Christian Schmidt nanio je nesagledivu štetu bošnjačkom narodu, ali i cijeloj državi Bosni i Hercegovini jer je takvim odlukama ojačao destruktivne politike nauštrb onih snaga koje su sačuvale državu, te gradile i jačale njene institucije", poručio je Lendo. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.