8.7.2023. 13:20
0
Delegacija EU u BiH reagovala na poteze Dodika: "Eskalacija ne vodi BiH naprijed"
FOTO: Avaz
"Potpis predsjednika RS Dodika na amandmane kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika nema pravnu vrijednost", naveli su danas iz Delegacije EU u BiH.

“Ova eskalacija ne vodi BiH naprijed. To produbljuje političku krizu, dovodi do dalje pravne nesigurnosti i odvraća ulaganja – negativno utiče na živote građana”, dodali su u reakciji na najnovija dešavanja na bh. političkoj sceni iz EU u BiH, prenosi N1.

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da svojim potezima krši Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum.

Blinken je jutros na zvaničnom Twitteru napisao da Dodik “potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum”.

Inače, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, uoči sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu “Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum”, prokomentarisao je trenutačnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini.

Escobar je Milorada Dodika nazvao “najvećim Putinovim teklićem”, zaprijetio novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

“Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa”, izjavio je Escobar.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.